Sposób na wyśmienity gula…sz ;)
Nie wiem jak jest w Waszych domach, ale u mnie gulasze i duszone mięsa utopione w aksamitnych sosach cieszą się dużym powodzeniem. Zarówno mąż, jak i dzieci lubią sosy i rozpływające się w ustach kawałki mięsa. Przez pierwsze lata moich kuchennych eksperymentów – bo chyba trudno inaczej nazwać to, co wtedy tam się działo, gulasze były albo blade, albo sosy grudkowane, albo musiałam używać „dopalaczy”, by danie w ogóle miało smak… Jak teraz spojrzę przez ramię na te czasy, to aż włosy mi się jeżą na głowie.
Dziś moja kuchnia jest zupełnie inną kuchnią… Poza tym, że mam słabość do niektórych składników i włączam je do czego tylko się da, staram się urozmaicać nasze posiłki, podawać je w miarę atrakcyjnie.
Gulasz zajmuje dość wysoką pozycję w rankingu naszych rodzinnych faworytów, a to dlatego, że jest stosunkowo łatwy do przygotowania i za każdym razem może zaskakiwać nowym smakiem.
Na dnie szuflady znalazłam puszkę z kilkoma suszonymi śliwkami… Przyznam, że czasy ich świetności niemal minęły – zrobiły się lekko twarde więc spałaszowanie ich „do kawy” bez bólu szczęki nie wchodziło w grę. Szkoda, by się jednak zmarnowały, więc postanowiłam, że wykorzystam w gulaszu.
Składniki:
(około 4 porcje)
- 0,7kg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka mąki pszennej
- mielona słodka papryka
- chili w proszku lub łyżeczka sambal oelek
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- garść wędzonych śliwek (opcjonalnie)
- pieprz, sól
Przygotowanie krok po kroku:
- W rondlu rozgrzej łyżkę tłuszczu (smalcu lub oliwy). Wrzuć pokrojone w kostkę mięso i podsmaż do zrumienienia.
- Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż aż zmięknie.
- Całość oprósz łyżką mąki pszennej. Smaż dalej aż mąka się zarumieni.
- Mięso dopraw słodką i ostrą papryką, kolendrą, cynamonem i zielem angielskim i podlej bulionem lub wodą tak, by mięso było zanurzone w płynie. Doprowadź do wrzenia „zeskrobując” z dna naczynia mąkę, która przywarła.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
- Duś pod przykryciem około 30-45 minut na małym ogniu.
- Dodaj posiekane wędzone śliwki lub pomiń ten etap.
- Duś do miękkości.
- Przed podaniem oprósz posiekanymi ziołami: natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Jeśli lubisz, możesz zabielić jogurtem lub śmietaną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami lub pieczywem.
Smacznego!