Buraczki duszone na maśle

Buraczki duszone na maśle


Zdjęcie - Buraczki duszone na maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój ulubiony dodatek obiadowy na ciepło. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs i ryb dań (zapiekanek, casserole), które zawierają w sobie mięso. Ja jadam te buraczki również do kanapek, a najczęściej same bez niczego ponieważ ich smak jest wyborny.
Buraczki duszone na maśle:

  • 8-10 buraków, ugotowanych w skórce, obranych i startych na tarce o drobnym oczku
  • 1 duża cebula, obrana, pokrojona bardzo drobno
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól, pieprz



Na patelni rozpuszczam masło, dodaje cebulę, duszę ok 10 min do czasu aż stanie się miękka i szklista. Następnie dodaję buraczki, mieszam, duszę całość pod przykryciem ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaję ocet, smażę stale mieszając ok 1 min, do czasu aż ocet wyparuje. Doprawiam do smaku cukrem, sola i pieprzem. Podaje ciepłe.
Smacznego

Kategorie przepisów