Szybka, smaczna i lekka propozycja na obiad. Makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorkami. Danie proste do wykonania i bardzo smaczne. Polecam :)
Ten chleb jest rewelacyjny! Mocno porowaty, wilgotny, o słodko-kwaśnym posmaku. Następnym razem minimalnie spróbuję zmniejszyć ilość wody. Chleb według receptury Dana Leparda z pewnymi modyfikacjami.
Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu, następnego dnia na stole pojawiła się zamówiona zupa. Nie do końca pomidorowa, ale jednak z pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna.
Do dzisiejszego ciasta drożdżowego dałam prawie cały słoik dżemu z truskawek. W miejscach, gdzie nałożyłam łyżeczką dżem, ciasto się lekko zapadło, zatapiając w sobie kruszonkę. W tych miejscach kruszonka jest najpyszniejsza :)
Zielony szpinak, chrupiący koper włoski i soczyste kuleczki owocu granata to główne składniki mojej sałatki. Jeszcze tylko odrobina sosu , kilka dodatków smakowych i lekka kolacja gotowa.
Jako dodatek do obiadu często występuje u mnie obok surówki jarzynka na ciepło. Taką jak dzisiaj najlepiej zrobić latem, kiedy pomidory smakują słońcem ale zrobiona w taki mroźny dzień jak dzisiaj też ma swój urok bo przywodzi na myśl właśnie lato.
Jajka wbijamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny (...). Posiekany seler, papryki, kapary, suszone pomidory, ząbki czosnku [w łupinkach], przesmażamy na oliwie, a następnie zmniejszamy ogień, żeby się poddusiły...
Miałam ochotę na coś lekkiego, a że akurat w lodówce był bakłażan postanowiłam zrobić z niego sałatkę. Garść sałaty, kilka pomidorków, kawałek sera pleśniowego i miodowy sos vinegret - tylko tyle potrzeba mi było do szczęścia.
Cudownie pachnące, mięciutkie , z kawałkami gorzkiej czekolady muffinki bananowe. .....I jak się im oprzeć? (...). Obok ciasta bananowego / chlebek bananowy zobacz / muffinki są doskonałym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Proste, smaczne i zawsze się udają.
Czyli chrupiące ciasteczka czekoladowe z orzechową posypką. Proste składniki, a efekt porywa. Porywa do niekontrowanego sięgania po kolejne ciastko. Orzechy i migdały trochę sypią się z wierzchu, ale w pełni wynagrodzi Wam to smak ciastek - podwójnie chrupiących (przez kruche ciasto i moc orzechów).
Siemię lniane jednak świetnie sprawdza się do „zwilgotnienia” miąższu chleba. Dzięki niemu możemy cieszyć się chlebem, który smakuje niczym rasowy zakwasowiec, bez czekania i konieczności hodowania zakwasu.