Soczewica po włosku, bo przygotowywana we Włoszech na obiad noworoczny - potrawa tradycyjna i ma oznaczać pieniądze i bogactwo na cały rok (...). Proste danie, ale zdrowe, pełnowartościowe i smaczne.
Prawie nigdy nie kupuję w piekarni żadnych pączków, słodkich bułek czy rogali, co nie znaczy, że nie lubię takich wypieków;) Wręcz przeciwnie - ale tylko domowej roboty. Mam nadzieję, że ten przepis Wam się spodoba i od czasu do czasu upieczecie takie zdrowe, pełnoziarniste drożdżówki. Można je jeść w zasadzie bez wyrzutów sumienia, nie odczuwając bardzo szybko głodu ponownie, jak w przypadku wypieków z białej mąki.
Zima w pełni, zimno, mroźno prognozy przewidują kolejne opady śniegu, może więc zamiast jej się bać zaprośmy ją do kuchni. Można przecież upiec śnieżne kule, na ciepło, słodko z kokosem. Te śnieżne kule to nic innego jak delikatne, puszyste, waniliowe ciasto na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, przykryte cieniutką warstwą kremu obtoczone w kokosie.
Ja dzisiaj zrobiłam moje w identyczny sposób, jak robię precle, z tym że bez konieczności zawijania ich w supełek. Proste paluchy sprawdzą się idealnie na imprezach, do przegryzienia.
Wiecie co Wam powiem? Pieczony camembert to całkiem inna bajka :) Był naprawdę smaczny..jedzony z chrupiącą, świeżą bagietką pozwolił nam naprawdę miło rozpocząć dzień :)
Przygotowałam garnek jajecznego makaronu tagliatelle, a do niego najprostszy na świecie sos pomidorowy. Każdą porcję przed podaniem wystarczy skropić oliwą i doskonały posiłek gotowy (i to w 15 minut!)
Bułeczki z migdałami? Czemu nie- pomyślałam. Miałam ochotę na pyszną, maślaną bułkę, która idealnie pasowałaby do moich ulubionych kanapkowych dodatków- twarogu i śliwkowych powideł.
Wytrawne, dietetyczne mini tarty ze szpinakiem i serem ricotta. Kruche, delikatne i o obniżonej wartości kalorycznej :) Do połączenia ricotty i szpinaku chyba nikogo nie muszę namawiać. Bardzo smaczna i lekka przekąska, doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Co warto zauważyć, a o czym dowiedzieliśmy się już po zakupie, czerniak/czarniak widnieje na wielu listach ryb, które "możesz jeść z czystym sumieniem". Po pierwsze, jest bardzo smaczna, delikatna, a po drugie, nie jest zagrożony przełowieniem, stanowi więc dobry wybór dla wszystkich szukających produktów najmniej szkodzących środowisku. Do dzieła zatem.
Pomysł na wytrawną struclę zrodził się w mojej głowie odrazu, jak zostaliśmy zaproszeni na Sylwestrową domówkę. (...) Chciałam zaskoczyć wszystkich, że strucla nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim wydaniem.