Chlebek na zakwasie z bakaliami ...

Chlebek na zakwasie z bakaliami ...

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z bakaliami ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie domowe pieczywo bo ja tak, wiem przynajmniej co jem ... A ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia -wprost niemożna się doczekać pierwszej kromki i ta chrupkość za każdym ugryzionym kęsem ... A ten dodatek śliwek wędzonych nadaje mu przyjemnego aromatu i lekkiej słodyczy. Polecam szczególnie na święta ale i nie tylko ...

  • 100 g zakwasu 
  • 400 g ciepłej wody 
  • 200 g maki pszennej 

 

  • 150 g wędzonych śliwek bez pestek 
  • 50 g dużych rodzynek
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania

 Pierwszego dnia wlać ciepłą wodę dodać zakwas i mąkę wymieszać - odstawić na noc.

Kolejnego dnia dodać drożdże,oliwę, sól, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz rodzinki i mąkę wyrobić. Ciasto przełożyć do miski posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia. 

Po tym czasie odgazować i przerobić ciasto - włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - zostawić do wyrośnięcia. Włączyć piekarnik  na 200 C , wyrośnięty chlebek posmarować oliwą i wstawić do piekarnika piec ok 30 minut . Po tym czasie zostawiam jeszcze na 10 minut po czym wyjmuje i studzę na kratce. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z bakaliami ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z bakaliami ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów