Chlebek na zakwasie z bakaliami ...
Lubicie domowe pieczywo bo ja tak, wiem przynajmniej co jem ... A ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia -wprost niemożna się doczekać pierwszej kromki i ta chrupkość za każdym ugryzionym kęsem ... A ten dodatek śliwek wędzonych nadaje mu przyjemnego aromatu i lekkiej słodyczy. Polecam szczególnie na święta ale i nie tylko ...
- 100 g zakwasu
- 400 g ciepłej wody
- 200 g maki pszennej
- 150 g wędzonych śliwek bez pestek
- 50 g dużych rodzynek
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania
Pierwszego dnia wlać ciepłą wodę dodać zakwas i mąkę wymieszać - odstawić na noc.
Kolejnego dnia dodać drożdże,oliwę, sól, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz rodzinki i mąkę wyrobić. Ciasto przełożyć do miski posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie odgazować i przerobić ciasto - włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - zostawić do wyrośnięcia. Włączyć piekarnik na 200 C , wyrośnięty chlebek posmarować oliwą i wstawić do piekarnika piec ok 30 minut . Po tym czasie zostawiam jeszcze na 10 minut po czym wyjmuje i studzę na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis