Piernik na melasie

Piernik na melasie

Zdjęcie - Piernik na melasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wilgotny piernik na melasie, szybki do przygotowania i bardzo aromatyczny. Z odrobina czekolady rozpływa się w ustach. Ale trzeba pilnować czasu pieczenia aby go nie przesuszyć. Ale gdyby i tak się zdarzyło przy zamieszaniu przedświątecznym to polecam powidła daktylowe ale o tym już jutro ...

przepis pochodzi z tej strony
  • 235 g maki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 startej gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 90 g masła 
  • 125 g brązowego cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 
  • 170 g melasy 
  • 125 ml ciepłej wody 

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir,cynamon sól i gałkę muszkatołowa łączymy składniki i odstawiamy. 

W drugiej misce utrzeć masło z cukrem stopniowo dodając jajka i melasę. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z przyprawami oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut (do suchego patyczka)

ponadto

  • 200 g czekolady do polania

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać przestudzony piernik.

 Zdjęcie - Piernik na melasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik na melasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik na melasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów