Piernik na melasie
Wilgotny piernik na melasie, szybki do przygotowania i bardzo aromatyczny. Z odrobina czekolady rozpływa się w ustach. Ale trzeba pilnować czasu pieczenia aby go nie przesuszyć. Ale gdyby i tak się zdarzyło przy zamieszaniu przedświątecznym to polecam powidła daktylowe ale o tym już jutro ...
przepis pochodzi z tej strony- 235 g maki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 90 g masła
- 125 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 170 g melasy
- 125 ml ciepłej wody
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir,cynamon sól i gałkę muszkatołowa łączymy składniki i odstawiamy.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem stopniowo dodając jajka i melasę. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z przyprawami oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut (do suchego patyczka)
ponadto
- 200 g czekolady do polania
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać przestudzony piernik.