Śledzie w czerwonym winie
Ten przepis chciałam zrealizować już dawno temu, święta to znakomita okazja na jego wypróbowanie!
Składniki:
5 matjasów z zalewy solnej
szklanka czerwonego wytrawnego wina
szklanka octu winnego z czerwonego wina
szklanka wody
2 łyżki cukru
łyżeczka nasion gorczycy
10 ziaren jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
2 cebule czerwone
2 cebule żółte
1. Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Możemy użyć też śledzi w oleju.
2. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, przyprawami i pokrojoną w grube talarki cebulą.
3. Dodajemy wino i ocet, gotujemy jeszcze minutę.
4. Odstawiamy zalewę do ostygnięcia.
5. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
6. Układamy warstwy: śledzie-cebula z marynaty-śledzie itd.
7. Napełniamy słoje zalewą, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska. 1001 przepisów.
Tags: Boże Narodzenie, cebula, śledzie, wino