Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :)

Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :)

Bardzo smaczna namiastka makowca - chrupiące francuskie ciasto z nadzieniem z masy makowej. Przygotowanie ślimaczków zajmuje dosłownie chwilę. Idealne, gdy brak nam czasu na bardziej wymyślne wypieki :)

przepis własny

 

Zdjęcie - Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 5-6 łyżek masy makowej
  • 1 żółtko

lukier :

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wrzątku

 

Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie masą makową, pozostawiając ok. 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwinąć ostrożnie wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Ostrym nożem pokroić w 1,5 - 2 cm plastry.

Plastry ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie docisnąć je dłonią lub szerokim nożem, aby się lekko spłaszczyły. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.20-25 minut (ślimaczki powinny się zarumienić). Ostudzić na kratce.

Przygotować lukier : cukier puder utrzeć z łyżką* wrzątku i polać nim ostudzone ślimaczki.

*w razie potrzeby można zwiększyć ilość wrzątku

 

Zdjęcie - Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów