Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :)
Bardzo smaczna namiastka makowca - chrupiące francuskie ciasto z nadzieniem z masy makowej. Przygotowanie ślimaczków zajmuje dosłownie chwilę. Idealne, gdy brak nam czasu na bardziej wymyślne wypieki :)
przepis własny
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- 5-6 łyżek masy makowej
- 1 żółtko
lukier :
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wrzątku
Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie masą makową, pozostawiając ok. 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwinąć ostrożnie wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Ostrym nożem pokroić w 1,5 - 2 cm plastry.
Plastry ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie docisnąć je dłonią lub szerokim nożem, aby się lekko spłaszczyły. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.20-25 minut (ślimaczki powinny się zarumienić). Ostudzić na kratce.
Przygotować lukier : cukier puder utrzeć z łyżką* wrzątku i polać nim ostudzone ślimaczki.
*w razie potrzeby można zwiększyć ilość wrzątku