Karp faszerowany grzybami

Karp faszerowany  grzybami

Karp to w zasadzie obowiązkowe danie podczas Wigilii. nie oznacza to jednak, że musi być jak co roku smażony w panierce i podawany na ciepło. Równie dobrze można zaskoczyć gości nieco bardziej wykwintną wersją podawaną na zimno. Ja swojego nadziałam pysznymi, aromatycznymi grzybami zbieranymi jesienią własnoręcznie w mazurskich lasach. Taka ryba będzie ozdobą waszego stołu i na pewno zachwyci nawet samą teściową :-) Jest to już ostatni przepis opublikowany przeze mnie przed świętami i korzystając z okazji chciałam wam wszystkim życzyć pogodnych, spokojnych,a  przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Mam nadzieję, że wasze domu już są pełne świątecznych aromatów i że oprócz pyszności nie zabraknie przy waszych stołach rodzinnej atmosfery.

Zdjęcie - Karp faszerowany  grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poziom trudności:

dla ambitnych'

Czas przygotowania:

60 minut

Składniki:

1 świeży karp

300g grzybów leśnych (zamrożonych)

lub 30g grzybó suszonych

2 żółtka

1 średnia cebula

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy

olej Kujawski do pieczenia

gruba nić bawełniana

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jeżeli mamy grzyby suszone to dzień wcześniej zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy na wolnym ogniu po przykryciem w wodzie, w której się namaczały, do czasu aż będą miękkie.

Jeżeli mamy grzyby mrożone, przekładamy do lodówki, aby przez noc się rozmroziły.

Karpia myjemy dokładnie i zdejmujemy wszystkie łuski. Patroszymy od strony brzuszka. Usuwamy oskrzela i oczy, po czym delikatnie odcinamy szkielet najpierw nacinając mięso delikatnie przy skórze od strony brzucha, potem oddzielając mięso od kości dłonią. Gdy usuniemy już większe ości - rybę jeszcze raz dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Margarynę wyjąć z lodówki i pozwolić jej w międzyczasie osiągnąć temperaturę pokojową.

Cebulę umyć, obrać, pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę i podsmażyć na oleju kujawskim do czasu, aż się zeszkli. Dodać osuszone (jeżeli były suszone) i pokrojone w małe kawałki grzyby. Dusić na wolnym ogniu do czasu aż grzyby będą miękkie (w przypadku suszonych będzie to chwilka, bo już powinny być miękkie od gotowania). Dodajemy bułkę tartą i smażymy jeszcze chwilkę.

Margarynę ucieramy na puszystą masę mikserem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy jeszcze przesmażone i przestudzone grzyby i miksujemy razem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej sprawionego karpia. Brzuszek od spodu zszywamy nicią bawełnianą, najlepiej na okrętkę. Formę, w której będziemy piec karpia smarujemy dość obficie olejem Kujawskim i układamy na niej karpia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę pieczemy przez około 30 minut przykrytą folią aluminiową, potem folię zdejmujemy i pozwalamy skórce się zezłocić przez około kolejne 20 minut.

Upieczonego karpia studzimy i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.

Dopiero dobrze schłodzonego kroimy w dzwonka i podajemy z plasterkami cytryny. SMACZNEGO.

Zdjęcie - Karp faszerowany  grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów