Siemię lniane jednak świetnie sprawdza się do „zwilgotnienia” miąższu chleba. Dzięki niemu możemy cieszyć się chlebem, który smakuje niczym rasowy zakwasowiec, bez czekania i konieczności hodowania zakwasu.
Czyli chrupiące ciasteczka czekoladowe z orzechową posypką. Proste składniki, a efekt porywa. Porywa do niekontrowanego sięgania po kolejne ciastko. Orzechy i migdały trochę sypią się z wierzchu, ale w pełni wynagrodzi Wam to smak ciastek - podwójnie chrupiących (przez kruche ciasto i moc orzechów).
Caipiroska to odmiana caipirinhi. Caipirinha to drink w iście brazylijskim wydaniu. W Polsce za oknem mróz i śnieg. Brrr! Nienawidzę takiej pogody. Chciałam przenieść się myślami do gorącej Brazylii w sam środek karnawału w Rio. Może i ten drink nie ma właściwości teleportacyjnych, ale na pewno pomoże oderwać myśli od przyziemnych spraw.
Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie.
Dzisiaj polecam Waszej uwadze pyszne, kruche ciasteczka z makiem o smaku waniliowym. Wiem, że niektórzy nie przepadają za makiem, ja sama też niekoniecznie ale muszę przyznać że w tych ciasteczkach w ogóle mi nie przeszkadzał. Ciastka są przepyszne, pachną niesamowicie i błyskawicznie znikają.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście awokado i obawiacie się go, tak jak ja się obawiałam, ten przepis pozwoli wam się oswoić z tym smakiem. Polecam! Dodatek awokado i soku z cytryny sprawia, że cała potrawa nabiera lekkości i świeżości.
Prosta, smaczna i szybka przekąska na ciepło. Podsmażone na oliwie z dodatkiem masła i doprawione czosnkiem - takie krewetki lubię najbardziej. Do tego chrupiące grzanki - i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
W ramach zimowego buntu danie zupełnie niezimowe, niesezonowe i w ogóle nie przystające do pogody za oknem. Trochę lata w środku stycznia. Nie ma to jak zamrożone zapasy jagód... :)