Muffinki z białym serem

Muffinki z białym serem
Zdjęcie - Muffinki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffinki z białym serem / twarogiem
Lżejsze muffiny, idealne na poświąteczne (i nie tylko) obżarstwo :)
Z mąką pełnoziarnistą, z cukrem trzcinowym (w zredukowanej dawce) i z nieduża ilością tłuszczu - a przy okazji jednego ze zdrowszych i zalecanych w codziennej diecie, bo oleju rzepakowego.

Dawno nie było u mnie tego rodzaju wypieków, a kiedyś piekłam je namiętnie. Dla zdrowia i smaku warto do nich powracać.

Zdjęcie - Muffinki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego (1/2 jeśli wolimy słodsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko + 1 białko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub 2 łyżeczki aby nadzienie było słodsze)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Twaróg, żółtko i cukier wrzucić do pojemnika od blendera i zmiksować na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać suche składniki, w mniejszej lekko ubić trzepaczką płynne. Płyn wlać do suchych składników i szybko, choć niezbyt starannie wymieszać (mogą zostać lekkie grudki). Do każdej z papilotek wkładać kolejną po łyżeczce ciasta, masy serowej, ciasta. Mufiinki piec 25-30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Muffinki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów