Muffinki z białym serem
Muffinki z białym serem / twarogiem
Lżejsze muffiny, idealne na poświąteczne (i nie tylko) obżarstwo :)
Z mąką pełnoziarnistą, z cukrem trzcinowym (w zredukowanej dawce) i z nieduża ilością tłuszczu - a przy okazji jednego ze zdrowszych i zalecanych w codziennej diecie, bo oleju rzepakowego.
Dawno nie było u mnie tego rodzaju wypieków, a kiedyś piekłam je namiętnie. Dla zdrowia i smaku warto do nich powracać.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego (1/2 jeśli wolimy słodsze)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko + 1 białko
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub 2 łyżeczki aby nadzienie było słodsze)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Twaróg, żółtko i cukier wrzucić do pojemnika od blendera i zmiksować na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać suche składniki, w mniejszej lekko ubić trzepaczką płynne. Płyn wlać do suchych składników i szybko, choć niezbyt starannie wymieszać (mogą zostać lekkie grudki). Do każdej z papilotek wkładać kolejną po łyżeczce ciasta, masy serowej, ciasta. Mufiinki piec 25-30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.