Dietetyczna tarta ze szpinakiem
Wytrawne, dietetyczne mini tarty ze szpinakiem i serem ricotta. Kruche, delikatne i o obniżonej wartości kalorycznej :)
Do połączenia ricotty i szpinaku chyba nikogo nie muszę namawiać. Bardzo smaczna i lekka przekąska, doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ciasta wystarcza na 12 tartaletek, nadzienia na około 6 mocno nadzianych ;). Resztę ciasta wykorzystałam do tarty z innym, przepysznym nadzieniem... Post niebawem ;)
SKŁADNIKI:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
120 g gęstego chudego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego light)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa szpinakowa:
200 g świeżego szpinaku
100 g ricotty
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Z mąki,proszku do pieczenia, jogurtu i jajka zagniataj elastyczne i jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Szpinak podduś by zwiędł, dodaj posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Lekko przestudź i dodaj ricottę. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tartaletki.
Ciasto nakłuj widelcem i połóż na nim pergamin i obciąż fasolą. Podpiecz w piekarniku 25 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń fasolę i pergamin.
Na tartaletki nałóż masę szpinakową i wsadź do piekarnika jeszcze na 6-7 minut.
tarty lekko przestudź i podawaj.
Smacznego :)