Snickerdoodles Nigelli i 3-składnikowe ciasteczka z Nutellą

Od czasu do czasu każdy powinien upiec ciasteczka (lub cokolwiek innego). Zawsze to powtarzam;D To naprawdę przyjemna czynność, zwłaszcza że przynosi niezłe efekty;) Do tego nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ciasteczek składających się tylko z trzech składników, w tym lubianej przez wszystkich Nutelli (o czym świadczy fakt, że sprzedaje jej się w ciągu roku w Polsce tyle, że można by 30 razy posmarować nią powierzchnię boiska Stadionu Narodowego;D). Drugie ciasteczka to snickerdoodles według przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią" - pyszne i rozpływające się w ustach, niepodobne do żadnych innych. Polecam:)
Zdjęcie - Snickerdoodles Nigelli i 3-składnikowe ciasteczka z Nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
3-składnikowe ciasteczka z Nutellą
- 1 szklanka (170g) mąki
- 1 szklanka (300g) Nutelli
- 1 jajko

Zmiksować lub wymieszać wszystkie składniki.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układać w odstępach na blasze z papierem
do pieczenia i spłaszczyć je dłonią.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 8-10 minut.
(Liczę na to, że macie, w przeciwieństwie do mnie ostatnio, dobry piekarnik;D)
Zostawić do ostygnięcia.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba sztuk: 15
Kaloryczność jednej sztuki: 150 kcal

Zdjęcie - Snickerdoodles Nigelli i 3-składnikowe ciasteczka z Nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Snickerdoodles
- 125g masła
- 100g + 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodać jajko i ekstrakt waniliowy.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę i sól.
Dodać sypkie składniki do mokrych i zmiksować.
Pozostały cukier wymieszać z cynamonem w płaskim naczyniu.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą obtoczyć w cukrze z cynamonem i ułożyć na blasze.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st., aż zaczną robić się złotobrązowe.
Zostawić do ostygnięcia na blasze na 1 minutę, a następnie studzić na kratce.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 20
Kaloryczność jednej sztuki: 120 kcal

Kategorie przepisów

Podobne przepisy