Eintopf: kapusta kiszona i wieprzowina

Eintopf: kapusta kiszona i wieprzowina
... czyli danie jednogarnkowe po raz kolejny. Tym razem połączenie kapusty kiszonej i dość tłustego mięsa, jakim jest karkówka wieprzowa.
Ten posiłek był takim sprzątaniem lodówki przed zakupami. Z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki, po nadwyżce zakupowej na święta zostało sporo kapusty kiszonej, w zamrażarce miałam kawałek karkówki... Nic lepiej się nie sprawdzi w takiej sytuacji jak danie tego typu. Obiad prawie bez roboty, a naprawdę smacznie...
EINTOPF: KAPUSTA KISZONA I WIEPRZOWINA EINTOPF: KAPUSTA KISZONA I WIEPRZOWINA- Laura SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • garść suszonych grzybów
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
Karkówkę pokroić w paski lub w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, oprószyć solą i smażyć aż cebula ładnie się zarumieni.
Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, opłukane grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć ziemniaki, przykryć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około półtorej godziny.
Tutaj inna propozycja na eintopf.

Kategorie przepisów