Eintopf: kapusta kiszona i wieprzowina
... czyli danie jednogarnkowe po raz kolejny. Tym razem połączenie kapusty kiszonej i dość tłustego mięsa, jakim jest karkówka wieprzowa.
Ten posiłek był takim sprzątaniem lodówki przed zakupami. Z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki, po nadwyżce zakupowej na święta zostało sporo kapusty kiszonej, w zamrażarce miałam kawałek karkówki... Nic lepiej się nie sprawdzi w takiej sytuacji jak danie tego typu. Obiad prawie bez roboty, a naprawdę smacznie...
EINTOPF: KAPUSTA KISZONA I WIEPRZOWINA- Laura SKŁADNIKI:
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, oprószyć solą i smażyć aż cebula ładnie się zarumieni.
Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, opłukane grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć ziemniaki, przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około półtorej godziny.
Tutaj inna propozycja na eintopf.
Ten posiłek był takim sprzątaniem lodówki przed zakupami. Z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki, po nadwyżce zakupowej na święta zostało sporo kapusty kiszonej, w zamrażarce miałam kawałek karkówki... Nic lepiej się nie sprawdzi w takiej sytuacji jak danie tego typu. Obiad prawie bez roboty, a naprawdę smacznie...
EINTOPF: KAPUSTA KISZONA I WIEPRZOWINA- Laura SKŁADNIKI:
- 1/2 kg karkówki
- 2 cebule
- 1-1,5 kg kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- garść suszonych grzybów
- kilka ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, oprószyć solą i smażyć aż cebula ładnie się zarumieni.
Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, opłukane grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć ziemniaki, przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około półtorej godziny.
Tutaj inna propozycja na eintopf.