Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem

Czekoladowe ciasto z korzenną nutką, przełożone morelowym dżemem i przykryte warstwą gorzkiej czekolady - to deser idealny ! Jedna ważna rzecz - do przełożenia należy użyć dobrego, gęstego dżemu - inaczej torcik będzie się "rozjeżdżał".

Kolejny przepis od Doroty .

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na tortownicę o Ø 20-21 cm) :

ciasto :

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka likieru amaretto

do przełożenia :

  • 3/4 szklanki dżemu morelowego [najlepiej domowej roboty, ważne, żeby był dość gęsty]
  • 1 łyżka amaretto

polewa czekoladowa :

  • 120 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 40 g masła

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.

Mąkę i przyprawę do piernika przesiać, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło ze 100 g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać likier, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawą, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników (masa jest dość gęsta).

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.30 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia. 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć podgrzanym dżemem wymieszanym z amaretto.

Przygotować polewę : w niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści. Polać wierzch i boki ciasta. Gdy lekko zastygnie, można udekorować  np. cukrowymi perełkami.

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort ambasador
12

Tort ambasador

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kolorowe oczy
70

Kolorowe oczy

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka

Trufle czekoladowe
1

Trufle czekoladowe

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Walentynkowe ciasto czekoladowe
2

Walentynkowe ciasto czekoladow…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort Oreo

Tort Oreo

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Makaron smażony z kiełbasą i jajkiem
1

Makaron smażony z kiełbasą i j…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sos tatarski z nutą świeżych ziół

Sos tatarski z nutą świeżych z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Klops z jajkiem i sosem chrzanowym

Klops z jajkiem i sosem chrzan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śniadaniowa „pizza” na cieście francuskim

Śniadaniowa „pizza” na cieście…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Porzeczkowiec
2

Porzeczkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ekspresowy biszkopt z truskawkami i migdałami
1

Ekspresowy biszkopt z truskawk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim