Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem

Czekoladowe ciasto z korzenną nutką, przełożone morelowym dżemem i przykryte warstwą gorzkiej czekolady - to deser idealny ! Jedna ważna rzecz - do przełożenia należy użyć dobrego, gęstego dżemu - inaczej torcik będzie się "rozjeżdżał".

Kolejny przepis od Doroty .

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na tortownicę o Ø 20-21 cm) :

ciasto :

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka likieru amaretto

do przełożenia :

  • 3/4 szklanki dżemu morelowego [najlepiej domowej roboty, ważne, żeby był dość gęsty]
  • 1 łyżka amaretto

polewa czekoladowa :

  • 120 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 40 g masła

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.

Mąkę i przyprawę do piernika przesiać, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło ze 100 g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać likier, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawą, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników (masa jest dość gęsta).

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.30 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia. 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć podgrzanym dżemem wymieszanym z amaretto.

Przygotować polewę : w niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści. Polać wierzch i boki ciasta. Gdy lekko zastygnie, można udekorować  np. cukrowymi perełkami.

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort ambasador
12

Tort ambasador

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kolorowe oczy
70

Kolorowe oczy

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Knedle z brzoskwiniami
2

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią
1

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kawowy kajmakowiec
2

Ciasto kawowy kajmakowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dobry sernik cytrynowy
2

Dobry sernik cytrynowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ambasador babci Tereni albo murzynek...
2

Ambasador babci Tereni albo mu…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
4

Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione