Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem

Czekoladowe ciasto z korzenną nutką, przełożone morelowym dżemem i przykryte warstwą gorzkiej czekolady - to deser idealny ! Jedna ważna rzecz - do przełożenia należy użyć dobrego, gęstego dżemu - inaczej torcik będzie się "rozjeżdżał".

Kolejny przepis od Doroty .

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na tortownicę o Ø 20-21 cm) :

ciasto :

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka likieru amaretto

do przełożenia :

  • 3/4 szklanki dżemu morelowego [najlepiej domowej roboty, ważne, żeby był dość gęsty]
  • 1 łyżka amaretto

polewa czekoladowa :

  • 120 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 40 g masła

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.

Mąkę i przyprawę do piernika przesiać, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło ze 100 g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać likier, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawą, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników (masa jest dość gęsta).

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.30 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia. 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć podgrzanym dżemem wymieszanym z amaretto.

Przygotować polewę : w niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści. Polać wierzch i boki ciasta. Gdy lekko zastygnie, można udekorować  np. cukrowymi perełkami.

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort ambasador
12

Tort ambasador

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kolorowe oczy
70

Kolorowe oczy

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Bułki z mielonym siemieniem lnianym

Bułki z mielonym siemieniem ln…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Drożdżowa chałka

Drożdżowa chałka

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb maślany

Chleb maślany

Beti Beti
kruche babeczki

Owsianka z karmelizowanym bananem i owocami

Owsianka z karmelizowanym bana…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto delicja z jabłkami i serem

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
2

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food