Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem

Czekoladowe ciasto z korzenną nutką, przełożone morelowym dżemem i przykryte warstwą gorzkiej czekolady - to deser idealny ! Jedna ważna rzecz - do przełożenia należy użyć dobrego, gęstego dżemu - inaczej torcik będzie się "rozjeżdżał".

Kolejny przepis od Doroty .

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na tortownicę o Ø 20-21 cm) :

ciasto :

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka likieru amaretto

do przełożenia :

  • 3/4 szklanki dżemu morelowego [najlepiej domowej roboty, ważne, żeby był dość gęsty]
  • 1 łyżka amaretto

polewa czekoladowa :

  • 120 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 40 g masła

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.

Mąkę i przyprawę do piernika przesiać, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło ze 100 g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać likier, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawą, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników (masa jest dość gęsta).

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.30 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia. 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć podgrzanym dżemem wymieszanym z amaretto.

Przygotować polewę : w niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści. Polać wierzch i boki ciasta. Gdy lekko zastygnie, można udekorować  np. cukrowymi perełkami.

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort ambasador
12

Tort ambasador

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kolorowe oczy
70

Kolorowe oczy

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bakłażany marynowane w oliwie. Smaki lata

Bakłażany marynowane w oliwie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Babeczki jogurtowe z brzoskwinią

Babeczki jogurtowe z brzoskwin…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami
2

Ciasto ucierane na kefirze z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Deser Noworoczny
1

Deser Noworoczny

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Ciasteczka z migdałami i suszonymi morelami

Ciasteczka z migdałami i suszo…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia