Przekąski na imprezę- quesadilla z kurczakiem, grillowaną papryką i jalapeño
Cały urok quesadilla to ich smak i szybkość przygotowania. Jeśli dodamy do tego fakt, że ich nadzienie może być w zasadzie dowolne, otrzymujemy imprezową przekąskę wręcz idealną!
Moje placki nadziałam serem i pikantnymi papryczkami jalapeño z zalewy (klasycznie), do niech dodałam jednak kawałki wcześniej usmażonego kurczaka i grillowaną paprykę.
Tortille możecie jednak napełnić według własnego uznania, sprawdzi się pikantna chorizo, a nawet salami, można poeksperymentować też z włoskimi smakami i dodać suszone pomidory, oregano i oliwki. Kto co lubi :)
Przekąski na imprezę- quesadilla z kurczakiem, grillowaną papryką i jalapeño Składniki- tortilla - 1 opakowanie, 6 szt
- ser żółty - 400g
- papryczki jalapeño - 1 słoiczek
- papryka czerwona - 2 szt
- pierś kurczaka - 1 szt
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 2 łyżki, do smażenia kurczaka
Pierś z kurczaka przypraw i smaż na złoto. Pokrój na paski.
Umyte papryki opiecz nag ogniem kuchenki aż ich skórka stanie się zupełnie czarna (lub lekko posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC). Gorące włóż do foliowego woreczka, zamknij i odczekaj 10 minut. Teraz łatwo zdejmiesz z nich całą skórkę. Papryki pokrój na cienkie paseczki.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na suchej patelni (użyłam grillowej, ale może być też zwykła) ułóż placek, na nim ser, kawałki mięsa, papryczki i paprykę, przykryj drugą tortillą. Smaż, aż ser się rozpuści, a placek zarumieni. Przewróć na drugą stronę i również podpiecz.
Gotową quesadilla pokrój na 4 lub 8 porcji (trójkąty jak w pizzy). Jako dodatek proponuję podać pikantny sos pomidorowy lub guacamole.