Bułeczki migdałowe
Nawet nie wiem, kiedy minęły święta. Podobnie jak sylwester. Po prostu przyszły i poszły, a ja nie zdążyłam na dobre poczuć świątecznej atmosfery. Jedyne co mi po nich zostało to upchana szafka pełna orzechów, które czekały na wykorzystanie do keksu, co w ostateczności nigdy nie nastąpiło. Mam więc nieziemskie ilości migdałów.
Bułeczki z migdałami? Czemu nie- pomyślałam. Miałam ochotę na pyszną, maślaną bułkę, która idealnie pasowałaby do moich ulubionych kanapkowych dodatków- twarogu i śliwkowych powideł.
Dzięki temu, że w tym przepisie prażymy migdały przed dodaniem ich do pieczywa, uwalniają one w pełni swój aromat i nadają niesamowitego, orzechowego smaku. Idealnie pasuje do takich słodkich wypieków. Koniecznie spróbujcie, szczególnie, gdy jeszcze wahacie się, czy pieczenie chleba jest dla Was. Otóż jest. I jest bardzo proste.
Bułeczki migdałowe Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut Porcje: 4 Składniki- 250 g mąki pszennej
- 20 g miękkiego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 50 g płatków migdałowych
- szczypta soli
- ok. 170 ml ciepłej wody
- Na suchej patelni podpraż migdały aż zbrązowieją. Przenieś do moździerza i zmiel.
- Połącz ze sobą, w misce lub na blacie, mąkę, drożdże, zmielone migdały i sól. Dodaj masło, miód i zacznij zagniatać ciasto.
- W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Zagniecione ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
- Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niego rulon i podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż gotowe, ulepione bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą materiałową szmatką na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.