Bułeczki migdałowe

Zdjęcie - Bułeczki migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nawet nie wiem, kiedy minęły święta. Podobnie jak sylwester. Po prostu przyszły i poszły, a ja nie zdążyłam na dobre poczuć świątecznej atmosfery. Jedyne co mi po nich zostało to upchana szafka pełna orzechów, które czekały na wykorzystanie do keksu, co w ostateczności nigdy nie nastąpiło. Mam więc nieziemskie ilości migdałów.

Zdjęcie - Bułeczki migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z migdałami? Czemu nie- pomyślałam. Miałam ochotę na pyszną, maślaną bułkę, która idealnie pasowałaby do moich ulubionych kanapkowych dodatków- twarogu i śliwkowych powideł.

Zdjęcie - Bułeczki migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki temu, że w tym przepisie prażymy migdały przed dodaniem ich do pieczywa, uwalniają one w pełni swój aromat i nadają niesamowitego, orzechowego smaku. Idealnie pasuje do takich słodkich wypieków. Koniecznie spróbujcie, szczególnie, gdy jeszcze wahacie się, czy pieczenie chleba jest dla Was. Otóż jest. I jest bardzo proste.

Bułeczki migdałowe Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 50 g płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • ok. 170 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Na suchej patelni podpraż migdały aż zbrązowieją. Przenieś do moździerza i zmiel.
  2. Połącz ze sobą, w misce lub na blacie, mąkę, drożdże, zmielone migdały i sól. Dodaj masło, miód i zacznij zagniatać ciasto.
  3. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
  4. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  5. Zagniecione ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
  6. Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niego rulon i podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż gotowe, ulepione bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą materiałową szmatką na ok. 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb