Hummus z karmelizowaną cebulą

Hummus z karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Hummus z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwiąteczny hummus, bo w tym roku postanowiłam przygotować zupełnie nietradycyjne menu świąteczne. Ostatnio szaleje na punkcie hummusu, moje szaleństwo jest tak wielkie, że nawet mój mąż, który na ogół zapomina po co idzie do sklepu mając tylko jedną pozycje na liście zakupów wie, że musi kupić mi gotowy hummus. Ale nawet najlepszy gotowy hummus to nie to samo co domowy. Hummus z karmelizowaną cebulką jest zdecydowanie moim ulubionym. Słodkawy, lekko maślany, sycący, pycha!
Hummus z karmelizowaną cebulą:

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru demerara

 

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej
  • 100 ml pasty sezamowej tahini
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka papryki


Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę, smażę ją do momentu, w którym stanie się szklista. Następnie zmniejszam płomień pod patelnią do minimum, dodaję ocet i cukier mieszam całość dokładnie, smażę do czasu aż ocet całkowicie wyparuje, a cukier się rozpuści. Karmelizowaną cebule odstawiam do całkowitego ostudzenia.
W misie miksera umieszczam ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę i paprykę. Miksuję całość do momentu uzyskania gładkiej masy. Do gotowego hummusu dodaje karmelizowaną cebulę, dokładnie mieszam. Doprawiam całość do smaku solą i w razie potrzeby sokiem z cytryny.
Smacznego

Kategorie przepisów