Jajka marynowane w occie balsamicznym i ...

Jajka marynowane w occie balsamicznym i ...

Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym i ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka marynowane w occie balsamicznym i miodzie to propozycja na wielkanocny stół, możecie je podać z sosem majonezowo-śmietanowym lub po prostu w sałatce.

  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka octu balsamicznego 
  • 1 szklanka wody 
  • 3 czubate łyżki miodu 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 szt ziela angielskiego 
  • 2 łyżki ostrej musztardy 
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach

Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek - odstawić. W garnuszku zagotować, wodę z miodem, octem i resztą przypraw - odstawić do przestudzenia. Obrane jajka ułożyć w słoiczku i zalać jeszcze lekko ciepłą zalewą , całość szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na cztery dni ( wstrząsać raz dziennie aby się przemieszało). Po tym czasie wyjąć jajka z zalewy i podawać z sałatką. lub z sosem śmietanowo-majonezowym 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym i ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym i ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym i ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów