Prosta zupa na bulionie: cukinia, ziemniak, por



Składniki na ok. 4-6 porcji:
- 1 szklanka mięsnego bulionu (u mnie z indyka)
- 1 mała cukinia
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mały por (biała część)
- 1 garść suszonych warzyw
- 1/2 kubeczka małej śmietany 18 % (może być też mleko kokosowe)
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 pęczka świeżego koperku albo tymianku (albo albo, dwie wersje zupy)
- odrobina suszonego czosnku
- 1-2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju (u mnie czosnkowo - pomidorowo - bazyliowy)
Cukinię i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Białą część pora w półksiężyce. Chwilę podsmażyć w garnku na odrobinie oleju. Dodać suszone warzywa i zalać wodą. Gotować do miękkości, dodać bulion, zagotować. Wymieszać ze śmietaną, doprawić. Przed podaniem dorzucić świeży koperek lub tymianek.

Co Ty w sobie masz, moja cukiniooooo, która mnie dobrze znasz....