Prosta zupa na bulionie: cukinia, ziemniak, por
Nie piszę, kiedy mam wrażenie, że wszystko już było. Niestety takie wrażenie odnoszę często. "Można wszystko" równa się "nie można niczego". Może warto się ograniczyć, skupić na czymś (ziemniak, ogórek i podobne) albo roz... członkować wszystko w drobny mak i złożyć na nowo. Cenne są dla mnie te momenty, kiedy mówi do mnie na przykład cukinia: weź mnie, weź. I kiedy mnie to cieszy. I kiedy potrafię docenić jej prostotę i piękno, bez przekombinowań. Nie wiem, co Ty masz w sobie, co Ty w sobie masz, moja cukinioooo!? <śpiewa, chociaż nie umi> Prosta, a wszechstronna. Do zupy, na kanapkę, jako sorbet? Dziś propozycja na dość szybki obiad. Najlepiej, gdy wcześniej zamrozicie sobie część bulionu.
Składniki na ok. 4-6 porcji:
Cukinię i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Białą część pora w półksiężyce. Chwilę podsmażyć w garnku na odrobinie oleju. Dodać suszone warzywa i zalać wodą. Gotować do miękkości, dodać bulion, zagotować. Wymieszać ze śmietaną, doprawić. Przed podaniem dorzucić świeży koperek lub tymianek.
Co Ty w sobie masz, moja cukiniooooo, która mnie dobrze znasz....
Składniki na ok. 4-6 porcji:
- 1 szklanka mięsnego bulionu (u mnie z indyka)
- 1 mała cukinia
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mały por (biała część)
- 1 garść suszonych warzyw
- 1/2 kubeczka małej śmietany 18 % (może być też mleko kokosowe)
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 pęczka świeżego koperku albo tymianku (albo albo, dwie wersje zupy)
- odrobina suszonego czosnku
- 1-2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju (u mnie czosnkowo - pomidorowo - bazyliowy)
Cukinię i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Białą część pora w półksiężyce. Chwilę podsmażyć w garnku na odrobinie oleju. Dodać suszone warzywa i zalać wodą. Gotować do miękkości, dodać bulion, zagotować. Wymieszać ze śmietaną, doprawić. Przed podaniem dorzucić świeży koperek lub tymianek.
Co Ty w sobie masz, moja cukiniooooo, która mnie dobrze znasz....