Makaron ze szpinakiem i mascarpone

Makaron ze szpinakiem i mascarpone
Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Penne ze szpinakiem w delikatnym sosie na bazie sera mascarpone
Bardzo proste, szybkie, pożywne, no i, co najważniejsze, smaczne danie.
Coby nabrać sił i zaoszczędzić czas na wielkanocne (choć nie tylko!) wypieki, które pojawią się w kolejnych postach.


Składniki na jedną porcję
  • 60-70 g makaronu
  • 3 "gniazdka" mrożonego szpinaku (liście, nie rozdrobniony) / 3-5 garści świeżych liści
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • kilka orzechów włoskich, grubo posiekanych

Makaron ugotować al dente. Mrożony szpinak wyjąć na durszlak i rozmrozić. Delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Wersja super szybka: podgrzewać na rozgrzanej patelni aż woda odparuje. Jeśli mamy świeży - przepłukać wodą, osuszyć i przebrać usuwając twarde łodyżki.
Na patelni rozgrzać olej, po czym przesmażyć na nim czosnek. Następnie wrzucić szpinak, przemieszać, doprawić solą i sporą ilością pieprzu i ponownie dobrze wymieszać. Smażyć 3-4 minuty (do odparowania wody w przypadku mrożonego szpinaku/aż liście zmiękną w przypadku świeżego). Kolejno dodać mascarpone i połączyć całość w kremowy sos, opcjonalnie raz jeszcze doprawić. Na koniec dorzucić orzechy.
Sos wylewamy na wyłożony na talerzu makaron, bądź makaron łączymy z sosem jeszcze na patelni - wedle uznania.
Smacznego!

Zdjęcie - Makaron ze szpinakiem i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów