Wielkanocny placek ze szpinakiem i jajkami /Torta Pasqualina/
To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
Podstawą " placka "jest cieniutkie , kruche ciasto przygotowane z mąki i oliwy oraz serowo ziołowe nadzienie, do którego używa się ricotty i zielonych liści /bietoli/ . Uzupełnieniem są oczywiście jajka. Często bietolę zastępuje się szpinakiem lub karczochami. Ciasto dzieli się na kilkanaście kawałków , wałkuje bardzo cieniutko i układa jedno na drugie po uprzednim posmarowaniu oliwą, tworząc warstwy / na spodzie i na wierzchu/. Ale gwarantuję, że upieczone z dwóch warstw jest równie doskonałe. Ciasto można podawać na ciepło ,ale smakuje wyśmienicie nawet na drugi dzień. To również doskonała przekąska piknikowa. Składniki: / tortownica o śr.ok.25 cm/ ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- woda/ 2-3 łyżki/
- szczypta soli
nadzienie:
- 800 g świeżego szpinaku
- 400 g ricotty /lub twarożku/
- 80 g parmezanu /plus 1 łyżka/
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 jajek
- 50 g masła
- ½ cebuli
- ok.1/2 łyżeczki majeranku/użyłam świeży/
- sól i pieprz do smaku
- jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie: -Mąkę wsypać do miski , dodać sól, ,oliwę i dolewając stopniowo wodę połączyć składniki. -Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. -Umyte , mokre liście szpinaku umieścić w rondelku i bez dodatku wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko pokroić. -Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle , dodać rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać. - Przestudzony szpinak przełożyć do miski , wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki ricotty, połowę startego parmezanu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem. -Do drugiej miski przełożyć ricottę, dodać 2 jajka i starannie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. -Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco większa/. -Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować białkiem i nakłuć lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki. -Na warstwę ciasta nałożyć masę szpinakową ,wyrównać wierzch i przykryć masą serową. -Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym jajku tak, by je nie uszkodzić. -Posypać po wierzchu resztą parmezanu/ 1 łyżka/ , pieprzem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. -Boki zawinąć do środka. -Ciasto nakłuć, posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/. -Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piec ok. 40- 50 min. -Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony. -Podawać na ciepło po lekkim schłodzeniu.