Pieczeń z porem duszonym na maśle i winie

Pieczeń z porem duszonym na maśle i winie

To jedno z moich ulubionych dań. Sprawdza się w każdej sytuacji i pasuje na wiele
okazji. Na co dzień, kiedy robię tą pieczeń do pieczywa nie dodaję  wina ale kiedy przyrządzam ją na święta lub jako przekąskę na imprezę troszkę zakrapiam żeby podkreślić jej walory smakowe. Na gorąco wybornie smakuje z sosem pieczarkowo-tymiankowym a na zimno jako przystawka doskonale komponuje się z sosem pomidorowo-paprykowym.

 

Zdjęcie - Pieczeń z porem duszonym na maśle i winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 10-12

Czas wykonania – 110 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • 400 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki białego wina
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pory (białe części)
  • 1½ łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. pory przekrawamy wzdłuż, myjemy i kroimy,
  2. cebulę kroimy w kosteczkę,
  3. na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i por, podsmażamy około 3 min. mieszając, następnie podlewamy winem i dusimy pod przykryciem do miękkości, pod koniec duszenia odparowujemy cały płyn, odstawiamy do przestygniecia,
  4. mięso kroimy w dużą kostkę i mielimy razem z czosnkiem
  5. do zmielonego mięsa dodajemy, por z cebulką, bułkę tartą, całe jajko, zioła
    prowansalskie, doprawiamy pieprzem i solą
  6. całość mieszamy- wyrabiamy ( najlepiej ręką ) na jednolitą masę
  7. tak przygotowaną masę przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚C
  8. po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z formy
  9. pieczeń podajemy pokrojoną w plastry na zimno lub ciepło.

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Pieczeń z porem duszonym na maśle i winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Pieczeń z cukinią i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Pieczeń z porem duszonym na maśle i winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Pieczeń z nutą włoskich smaków





Kategorie przepisów