Sałatka z krewetkami na ostro
Po słodkich mazurkach i kalorycznych babkach, ciężkich, swiatecznych daniach, zapraszam na lekkostrawne i niskokaloryczne danie, w postaci sałatki z krewetkami w przyprawach ziołowych na ostro.
Krewetki najpopularniejsze owoce morza, źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, które można podawać na różne sposoby i każdy jest łatwy i smaczny. Wysmienita kolacja lub przystawka na zimno !
Składniki:
- 550 g ugotowanych krewetek tygrysich /dużych/
- 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy „Cajun”
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 200 g zielonej sałaty
- 160 g pomidorków koktajlowych
- 3 zielone szalotki
- 2 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- listki mięty
Wykonanie:
- Krewetki wymieszać z przyprawami i oliwą, odstawić na 30 minut.
- Smażyć z obu stron przez 2-3 minuty.
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, pomidorki przekroić na połówki, szalotki drobno pokroić, awokado w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać usmażone krewetki, wymieszać, skropić sokiem z cytryny.
Uwaga !
Przyprawa „Cajun”. to mieszanka przyprawowa pochodzenia francuskiego, słynna w kuchni kreolskiej, składająca się z: pieprzu czarnego, nasion kminu, nasion gorczycy białej, papryki, pieprzu kajeńskiego, oregano, tymianku, soli. Doskonała do potraw mięsnych, steków rybnych, kurczaka i owoców morza.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie: książki „Przyprawy swiata”