Sałatka z krewetkami na ostro

Sałatka z krewetkami na ostro

Po słodkich mazurkach i kalorycznych babkach, ciężkich, swiatecznych daniach, zapraszam na lekkostrawne i niskokaloryczne danie, w postaci sałatki z krewetkami w przyprawach ziołowych na ostro.

Krewetki najpopularniejsze owoce morza, źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów,  które można podawać na różne sposoby i każdy jest łatwy i smaczny. Wysmienita kolacja lub przystawka na zimno !

Zdjęcie - Sałatka z krewetkami na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 550 g ugotowanych krewetek tygrysich /dużych/
  • 1 łyżka drobno pokrojonej świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy „Cajun”
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 200 g zielonej sałaty
  • 160 g pomidorków koktajlowych
  • 3 zielone szalotki
  • 2  awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki mięty

Wykonanie:

  1. Krewetki wymieszać z przyprawami i oliwą, odstawić na 30 minut.
  2. Smażyć z obu stron przez 2-3 minuty.
  3. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, pomidorki przekroić na połówki, szalotki drobno pokroić, awokado w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Dodać usmażone krewetki, wymieszać, skropić sokiem z cytryny.

Uwaga !

Przyprawa „Cajun”. to  mieszanka przyprawowa pochodzenia francuskiego, słynna w kuchni kreolskiej, składająca się z: pieprzu czarnego, nasion kminu, nasion gorczycy białej, papryki, pieprzu kajeńskiego, oregano, tymianku, soli. Doskonała do potraw mięsnych, steków rybnych, kurczaka i owoców morza.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie: książki „Przyprawy swiata”

Zdjęcie - Sałatka z krewetkami na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów