Włoska klasyka. Spaghetti alla Carbonara.

Włoska klasyka. Spaghetti alla Carbonara.


Zdjęcie - Włoska klasyka. Spaghetti alla Carbonara. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Po powrocie z narciarskiego tygodnia we Włoszech, jeszcze b a r d z i e j mam ochotę na tamtejszą kuchnię. Pecorino, pyszna oliwa, prosciutto crudo... Rzeczy które chyba n i g d y mi się nie przejedzą :)
Przywiozłam ogromne kawały twardych serów, pancettę, szynki i włoską salame piccante. I oliwę. I dużo suszonych pepperoncino.
* * *
W oryginalnych przepisach na Spaghetti alla Carbonara nie ma śmietanki, tylko jaja. Trochę się bałam, tak zupełnie bez śmietanki, zrobiłam więc z przepisu Nigelli - jest naprawdę fantastyczne! Polecam!


Zdjęcie - Włoska klasyka. Spaghetti alla Carbonara. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Spaghetti alla Carbonara /porcja dla dwóch osób. Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson/

ok. 250g spaghetti, 150g pancetty (jeśli nie macie, użyjcie wędzonego boczku w cienkich plastrach), 2 łyżeczki oliwy, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 3 duże jajka, 50 – 70g parmezanu lub pecorino, startego (użyłam Pecorino), 60ml śmietanki kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, odrobina soli, do smaku świeżo mielony pieprz, do smaku


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Pancettę (lub boczek) kroimy w mniejsze plasterki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy aż się zarumieni. Pod koniec smażenia, dodajemy czosnek (powinien delikatnie się zeszklić) Ściągamy z ognia.
W misce, mieszamy razem jajka, śmietankę i parmezan. Lekko solimy (uwaga! lekko – jeśli w ogóle. Pancetta jest s ł o n a !) i pieprzymy. Na patelnię z usmażoną pancettą wrzucamy odsączony makaron (można zachować kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu – rozcieńczymy nim sos, jeśli będzie zbyt gęsty), mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu.
Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy jajeczno – śmietanową miksturę, dokładnie mieszamy.
Podajemy n a t y c h m i a s t (danie nie może być bardzo gorące, bo zetną nam się jajka… ), posypane parmezanem/pecorino, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Smacznego!

Zdjęcie - Włoska klasyka. Spaghetti alla Carbonara. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów