Tarta pistacjowa

Tarta pistacjowa

Zdjęcie - Tarta pistacjowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTarta potrójnie pistacjowa. Pistacjowe korpus z kruchego ciasta wypełniony pistacjową praliną powstałą z połączenia wysokiej jakości białej czekolady, śmietany kremówki i zmielonych pistacji. Całość posypana posiekanymi prażonymi pistacjami, dla nadania wyrazistej nutki chrupkości i jeszcze bardziej pistacjowego smaku. Zielona tarta, w klimacie wiosny, której tak bardzo wszystkim brakuje. Idealna na wielkanocny stół, w zastępstwie mazurka. Polecam pistacjomaniakom i amatorom białej czekolady.
Tarta pistacjowa: Ciasto:

  • 150 g maki
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g mielonych niesolonych pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g masła


Pralina pistacjowa:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g zmielonych niesolonych pistacji
  • kilka kropli soku z cytryny

 

  • ½ szklanki posiekanych prażonych niesolonych pistacji


Mąkę mieszam z cukrem pudrem, solą i pistacjami. Dodaję oliwę i posiekane w kosteczkę masło, rozcieram wszystko między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie szybko zagniatam całość w zwarte ciasto. Zagniecione ciasto owijam w folie spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmuję ciasto w lodówki, wyklejam nim spód i boki formy do tart o wymiarach 36 x 12 cm. Piekę w 180 st przez 15 min z obciążeniem i kolejne 10 po zdjęciu obciążenia. Upieczony spód odstawiam do ostygnięcia.
W rondelku umieszczam połamaną w kosteczkę białą czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewam całość na małym płomieniu, stale mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaję posiekane pistacje i sok z cytryny, mieszam całość dokładnie, odstawiam do częściowego ostygnięcia. Lekko przestudzone nadzienie przekładam na ostudzony spód. Posypuję wierzch tarty posiekanymi pistacjami. Gotową tartę wstawiam do lodówki na min 3 h.
Zdjęcie - Tarta pistacjowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego

Kategorie przepisów