Aby trochę (...) poeksperymentować z innymi wypiekami, chciałam upiec jeszcze słodką, okrągłą formę chlebka do odrywania. I właśnie to powidła i masło orzechowe stały się jego bohaterem
Muszę przyznać, że smak jest ciekawy. Kwaśno-ostry. Przy pierwszym spróbowaniu miałam mieszane uczucia, ale jedząc już kompletne danie stwierdziliśmy z M., że to wszystko do siebie świetnie pasuje i jest naprawdę smaczne. Kwaśna śmietana łagodzi ostrość salsy, więc nawet nie było tak hardkorowo ostro :)
Uwielbiam makarony i mam słabość do cuchnących serków, więc po prostu musiałam w końcu wypróbować ten przepis - przepis z Kulinarnego Atlasu Świata (...) Makarony z sosami z serów pleśniowych robiłam nie raz, nie dwa, a nawet nie trzy, ale ten jest, no cóż, inny. Dzięki dodatkowi szałwi, szafranu i alkoholu.
Po raz pierwszy zdecydowałam się przygotować syrop z kwiatków, które uwielbiam, a o których tak niewiele wiem. Nawet nie przyszło mi do głowy , że są jadalne. Zachwycałam się kształtem, kolorem, zapachem, ale żeby jeść....?
Panettone to włoska babka drożdżowa. Kiedy jeżdżę do Włoch zawsze przywożę do domu miękką i słodką babkę drożdżową w kształcie tradycyjnego gołębia (chociaż czasem trudno dopatrzeć się tego dzióbka, ogonka i skrzydełek).
Mięso pokroić w paski a następnie w średniej wielkości kwadraciki. Wrzucić do miski, dodać do smaku sól, pieprz czarny, czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Obficie skropić olejem, wymieszać a następnie odstawić do lodówki na około godzinę...
Pyszna i lekka sałatka rodem z Meksyku :) Niestety nie udało mi się kupić świeżej papai i musiałam zadowolić się tą puszkowaną – ale i tak daje radę :)
Oryginał tej sałatki od wielu lat gości na naszym stole. Był taki okres, że nie wyobrażaliśmy sobie imprezy bez niej. Przygotowując ten wpis zorientowałam się, że na blogu nie ma przepisu na sałatkę z ryżem i pieczarkami. Na pewno poprawię ten błąd i za czas jakiś znajdziecie przepis na oryginał, a dzisiaj moja wariacja na temat tej sałatki.
Pyszny napój mleczno-kokosowy przygotowany na bazie orzecha kokosowego. Bardzo lubię kokos w każdej postaci i właśnie dlatego postanowiłam spróbować jak smakuje w naturze.
GAZPACHO. Jest to hiszpańska zupa (chłodnik). Najczęściej składa się z surowych warzyw - pomidorów, papryki, ogórków, cebuli, czosnku i dodatków takich jak ocet, oliwa, chleb. Podaje się je zawsze na zimno. Różne odmiany gazpacho przewidują też takie dodatki jak: szynka, jajka, sok z pomarańczy, migdały.
Taka tortilla świetnie sprawdza się jako danie piknikowe. Wystarczy wziąć ze sobą kilka pszennych placków, do pojemników spakować warzywa, wcześniej usmażone kotleciki i ulubiony sos (czosnkowy lub np. z dodatkiem awokado).