Kotleciki jaglane z rybą

Kotleciki jaglane z rybą
Zdjęcie - Kotleciki jaglane z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotleciki jaglane z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Powiadają, ze potrzeba matką wynalazków i nie sposób sie z tym nie zgodzić.
Kilka dni temu zmierzyłam się z koniecznością zrobienia obiadu z niczego, na dodatek czas mnie gonił i trzeba sie było sprężać.
Szybki przegląd lodówki i na stole wylądowała ugotowana kasza jaglana (którą prawie zawsze mam w lodówce) i, dość mikrej postury, pieczony pstrąg - sztuk jeden ;) Znalazłam też papryczkę chilli i ostatnią, najostatniejszą cebulkę.

Burza mózgu i powstały z tego kotleciki jaglane. W kolejnym przebłysku inteligencji postanowiłam, że podam je w bułkach, jak fishburgery ;) A to dlatego, że dzieci lubią wszystko, co ma w nazwie "burger", a moje dodatkowo zjedzą każdy kotlet w bułce, pod warunkiem, że będzie w towarzystwie dużej ilosci warzyw i jeszcze większej ilości ketchupu ;)

Pomysł trafiony w punkt - kotlety znikły błyskawicznie, więc polecam, nawet jeśli nie macie stadka do wykarmienia - zróbcie tę przyjemność sobie :)

Żeby były bardziej dietetyczne, zamiast je smażyć, można je upiec w piekarniku.
Łatwo je zabrać w pudełku do pracy - z sałatką, czy z bułką - smaczny i sycący lunch :)

Zdjęcie - Kotleciki jaglane z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 25 dag pieczonej lub gotowanej ryby (u mnie pstrąg)
1 mała cebulka drobno posiekana
1 posiekany ząbek czosnku
1 jajko
1 czerwona chilli (lub kawałek, jesli nie lubicie ostrych potraw)
duża garść posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, olej do smażenia

Do podania: dowolne bułeczki, sałata, pomidor, czerwona cebula, ketchup i musztarda dijon

Zdjęcie - Kotleciki jaglane z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób przygotowania:
Rybę obrać (zachować skórę, ponieważ sporo w niej naturalnej żelatyny, która pomaga spoić kotlety) i przełozyc do malaksera. Dodać jajko, cebulę i czosnek, i krótko zmiksować. Przełozyc do miseczki, dodać kaszę, posiekaną chilli, przyprawy i szczypiorek. Dobrze wyrobić i uformować płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu. Na początku dobrze jest obsmażyć je na silnym ogniu, a nastepnie zmniejszyć płomień i powoli dosmażyć.
Bułeczki przekroić, podpiec na patelni grillowej lub w tosterze, posmarować ketchupem i musztardą, włożyć kotlety i ulubione warzywa.

Smacznego :)

Dodaję do akcji: Zdjęcie - Kotleciki jaglane z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotleciki jaglane z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów