Obazda po frankońsku

Zdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubię pasty kanapkowe. Najbardziej chyba tą pospolitą pastę jajeczną, ale czasem przychodzi moment, kiedy chce się zmienić smak i zrobić coś innego. Moje dzisiejsze śniadanie to było właśnie coś takiego innego. Kilka serów, dodatki, zielenina i przyprawy – całość stworzyła niesamowity smak. Polecam wszystkim tę pastę – jest pyszna, a zielenina nadaje jej śliczny kolor. Przepis dodaję do akcji „Wiosenna akcja pleśnią pokryta”, a pochodzi on z książki „Domowe przysmaki kuchni polskiej”.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula (dałam zwykłą)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 500 g różnych serów (ja użyłam camemberta, lazura i goudy)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz, kminek do smaku

Wykonanie:

Cebulę posiekać bardzo drobno – to ważne, żeby w paście nie były wyczuwalne jej kawałki, a jedynie smak. Pietruszkę również drobno posiekać. Wszystkie sery rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Można schłodzić w lodówce, ale taka przyrządzona od razu pasta jest równie smaczna. I już :) Przepis jest banalnie prosty, ale smak powala na kolana. Polecam wszystkim wielbicielom serów (zwłaszcza pleśniowych).

Zdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Obazda po frankońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem

Jogurt z prażonym słonecznikie…

food² food²
Food Square

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Owsianka z karmelizowanym raba…

food² food²
Food Square

Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem
1

Tosty francuskie z chałki z tw…

food² food²
Food Square

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square

Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta
2

Prosty omlet ze szparagami, ło…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Jajka po benedyktyńsku ze szparagami

Jajka po benedyktyńsku ze szpa…

food² food²
Food Square

Sałatka ze szpinaku z kalarepą i pistacjami – prosta i wiosenna
1

Sałatka ze szpinaku z kalarepą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy