Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką

Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką
Zdjęcie - Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChyba stęskniłam się za ciastami z dodatkiem owoców, bo dziś upiekłam muffinki z jeżynami i jabłkami. Jeżyny co prawda mrożone, ale któżby to rozpoznał po upieczeniu. Muffinki są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, wypełnione owocami, przykryte aromatyczną kruszonką. Wspaniały dodatek do świeżo zaparzonej herbaty. A że upiekłam je w super dużej formie na muffiny to jedna babeczka w zupełności wystarczy. Składniki na 12 standardowych lub 6 bardzo dużych muffinek:
  • 300g mąki samorosnącej (lub zwykłej + łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 170g mrożonych jeżyn
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 150g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml maślanki

Zdjęcie - Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nagrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych okach.
Do dużej miski wsyp mąkę (lub mąkę + proszek). Dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp zamrożone jeżyny i znowu wymieszaj. Dodaj starte jabłko i jeszcze raz wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj olej i maślankę i wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Odstaw na bok na czas przygotowania kruszonki.
Zdjęcie - Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na kruszonkę:
  • 50g mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • 30g masła
Wszystkie składniki umieść w średniej wielkości miseczce. Mieszaj, rozcieraj, między palcami aż powstanie grudkowata masa. Zdjęcie - Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Obsyp szczodrze wierzch każdej muffinki kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy muffinki można śmiało wyjąć z piekarnika. Chociaż muffinki są bardzo smaczne zaraz po upieczeniu, odczekaj z degustacją około pół godziny aby zawarte w nich owoce mogły przestygnąć. Zajadanie świeżo upieczonych owocowych muffinek grozi poparzeniem.
Zdjęcie - Jeżynowo - jabłkowe muffiny z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów