Jogurtowe muffinki z czekoladą i kawową nutą.
Tyle pyszności czeka na upieczenie, a najmłodsza wciąż chce „iść do” – do sklepu, do ogródka, na plac zabaw – gdziekolwiek, byle nie do domu. Wypieki zostały więc w kuchni, a ja popędziłam za szaloną dwulatką… Spędziłyśmy wspólnie całkiem miły dzień.
W wolnej chwili (czyt. drzemki) udało mi się ukręcić spory zapas muffinek najeżonych do granic możliwości czekoladą. Są smaczne, sprężyste, jogurtowe, z lekką nutą kawy, której głównym zadaniem jest wyeksponować smak czekolady.
Mimo swej niepozornej powierzchowności, smakują wybornie o każdej porze dnia, a ja powinnam była użyć jednak wyższych papilotek – byłyby zdecydowanie ładniejsze…
Składniki:
- 275g mąki pszennej
- 100ml oleju
- 2 jajka
- 150ml jogurtu naturalnego
- 150g cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Kawę zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
- Olej, cukier i jajka utrzeć łopatką na puszystą masę. Dodać jogurt i kawę. Wymieszać dokładnie.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do masy i wymieszać.
- Dodać czekoladę i wymieszać.
- Wykładać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 minut.
- Ostudzić na kratce.
Smacznego!