Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami

Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami

Zdjęcie - Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa marchewkowa czyli krem z marchewki z prażonymi migdałami - połączenie, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. To jedne z pierwszych potraw, które zrobiłam za pomocy Speedcooka - urządzenia, w którym zakochałam się od pierwszego dania :)Ta niesamowicie wszechstronna maszyna niesamowicie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni, a z jej pomocą można stworzyć naprawdę przepyszne i niepowtarzalne potrawy.
Zupę marchewkową zrobiłam w 15 minut. Zupa bardzo smaczna, zdrowa i pełna beta karotenu - idealna prowitamina przed latem :)
Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
1/2 cebuli
mały ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
płatki migdałowe

Cebule i marchew pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj marchew i całość przesmaż. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku i dodaj jogurt.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i posyp zupę.


Dla użytkowników speedcooka: cebule, czosnek i marchew obierz i zmiksuj (obroty 8, 10 sekund), zalej bulionem i gotuj - (obroty 2, 12 minut). Ugotowana zupę zmiksuj ponownie: (obroty 8, 10 sekund). Przelej do miseczek i posyp podprażonymi migdałami.

Smacznego :)


100 g zupy zawiera średnio:
energia: 35 kcal
białko: 1,5 g
węglowodany: 9 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 0,3 g
cholesterol: 1,3 mg


Zdjęcie - Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa marchewkowa z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów