Razowe kokardki z cukinią w szpinakowym sosie

Razowe kokardki z cukinią w szpinakowym sosie
Najszybszym i bardzo smacznym daniem są u nas zawsze makaronowe wariacje.
Gdybym miała jeszcze domowej roboty makaron, przygotowanie obiadu trwałoby kilka minut, a tak trwa kilkanaście, bo tyle gotuje się tradycyjny, suchy makaron.

Po wczorajszej degustacji pysznych makaronów w nowo powstającej włoskiej restauracji w moim mieście wiem, że spróbuję swoich sił w jego domowej produkcji.

Dziś zapraszam na pełnoziarniste kokardki, otulone szpinakowym sosem i cukinią - było tak pysznie, że na kolację mój M. zażyczył sobie powtórkę i ja rozmawiając przez telefon z Przyjaciółką - spełniłam Jego prośbę i poczyniłam go ponownie.

Zdjęcie - Razowe kokardki z cukinią w szpinakowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie przedłużając, zapraszam na pyszny obiad!


Składniki dla 3 osób:

  • ulubiony makaron w ilości odpowiadającej liczbie osób - u mnie około 200-240 g suchego makaronu
  • 1 mała cukinia
  • około 150 g świeżego szpinaku
  • świeżo starta gałka muszkatałowa - do smaku
  • świeżo zmielona sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 ml śmietany 36%
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
  • gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu
  • cukinię w tej wersji obieram ze skóry i kroję na 4-ry i na cienkie, takie 0,5 cm kawałki
  • na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cukinię, podsmażamy, wrzucamy porwany lub pocięty szpinak, dusimy około 2-3 minut, doprawiamy solą, gałką muszkatałową i pieprzem
  • dodajemy śmietanę i na średnim palniku mieszamy, odparowując, żeby sos zgęstniał
  • dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, serwujemy z pomidorkami koktajlowymi

Zdjęcie - Razowe kokardki z cukinią w szpinakowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów