Nalesniki kokosowe ze szparagami
Szparagi są niewątpliwie hitem wiosennego sezonu i wtedy smakują najlepiej. Gotowane, grillowane i pieczone, można podawać w różnych wersjach i zawsze są doskonałe.
Polecam szparagi w naleśnikach kokosowych z jajkiem i masełkiem z płatkami chili.
Składniki:
- 3 jaja
- 150 ml mleka kokosowego
- 4 płaskie łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 dymki
- 2 pęczki szparagów ok. 20 włóczni
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
- szczypta suszonej chili
Wykonanie:
- Jajka, mleko, mąkę wymieszać dodać kurkumę, sól, drobno pokrojoną dymkę, połączyć i odstawić na 20 minut.
- Szparagi umyć, odciąć końcówki i zblanszować 3-5 minut w lekko osolonej z dodatkiem kostki cukru wodzie, następnie przełożyć do lodowatej wody na 30 sekund, odcedzić.
- Usmażyć naleśniki na złoty kolor i wypełnić szparagami i jajkiem, zwijać w rulon.
- Polać spienionym masłem z dodatkiem chili.
- Udekorować zielonym ogórkiem i liskiem mięty.
Smacznego !
autor: Samantha na podstawie przepisu: BBC Good Food