Kruche trójkąty z sosem czekoladowym.
Tak jak zazwyczaj lubię buszować pomiędzy sklepowymi regałami, tak za sobotnimi zakupami zwyczajnie nie przepadam. Nawet sprzedawczyni, która w tygodniu wydaje się być ostoją spokoju z anielskim uśmiechem, dziś rzuca nerwowe spojrzenia w stronę napływających klientów. Mnie również udziela się ta atmosfera. Na dodatek kropi deszcz. W tym ostatnim akurat jest jeden plus, wszystko wydaje się szybciej budzić do życia po zimowym śnie.
Wracam do domu i marzę, by usiąść w ulubionym fotelu, zrelaksować się i odpocząć. Do tego na pewno przydadzą mi się idealnie kruche ciasteczka z drobinkami mlecznej czekolady. Sos czekoladowy z kropelką rumu to już tylko przysłowiowa kropka nad „i”. W jednej chwili zapominam o nerwowym poranku… Wiotka brzoza za oknem już cieszy oczy maleńkimi zielonymi listkami…
Moja dzisiejsza propozycja to kruche trójkąty. Mocno czekoladowe, idealnie kruche i rozpływające się w ustach. Podałam je z sosem czekoladowym z odrobiną rumu dla dodania mu charakteru. Może to nie jest wykwintny tort, czy eleganckie ciasto dla gości, ale idealnie sprawdza się w sobotnie popołudnie, gdy jedyne o czym się marzy to odpocząć i zanurzyć się w ciekawej lekturze…
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 50g mlecznej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
na sos czekoladowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka rumu (lub brandy) – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Podane składniki zmiksować krótko do połączenia lub szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować bezpośrednio na pergaminie lub blasze do pieczenia na koło o średnicy ok 23-24cm.
- Dociskając palcami ozdobić brzegi. Widelcem zrobić nakłucia na powierzchni ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto powinno być twardawe i lekko rumiane.
- Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Lekko ciepłe ciasto delikatnie pokroić ostrym i cienkim nożem na 12 trójkątów – uwaga, ciasto jest bardzo kruche!
- W małym garnku przygotować masło, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z palnika i dodać alkohol. Wymieszać i przestudzić.
Smacznego!