W czekaniu na wyrośniecie chleba jest prawdziwa magia. Zresztą powtarzam to nie od dziś. Jest ona szczególnie widoczna, gdy dajemy bochenkowi dłużej wyrosnąć. Gdy wieczorem mieszam ciasto i mam je upiec dopiero nad ranem, ogarnia mnie prawdziwa ekscytacja.
Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z selera i jabłek. Tym razem połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy włoskie lub rodzynki i .....co z tego wyszło? Pychotka! Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.
Pudding ryżowy to sprawa niezwykle prosta - gotujemy ryż na mleku z dowolnymi dodatkami, i już. Okazało się jednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować! W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.
Był czas, gdy bardzo często gotowałam rosół. (...) Ponieważ nikt u mnie w domu nie reflektował na wyjadanie mięsa, na którym go gotowałam, sukcesywnie, obrane z kości, wrzucałam do zamrażarki. W końcu nazbierało się tego tyle, że przyszedł czas na Pielmieni - pierożki z mięsem.
Uzbrojona w przepis wykonałam ciasto i usmażyłam cudne, złote placuszki. Mmmmmm, muszę Wam powiedzieć, że to było niebo w gębie – śmietanę doprawiłam solą i sokiem z cytryny, łosoś już był idealnie sprawiony, do tego koperek i kilka kropel soku cytrynowego jako zwieńczenie dzieła Byłam bardzo dumna z moich blinów i zjadłam aż cztery (są bardzo sycące).
Zła passa zachęciła mnie do wypróbowania subtelnie zmienionego przepisu Doroty z Moich Wypieków. Jak się okazało chochlik nie dał za wygraną, ciasto uparcie wychodziło z foremek. Mimo to udało się opanować sytuację i tym sposobem prezentuję Wam bardzo smaczne babki.
Dzięki dodaniu tego nietypowego składnika sos zyskał jakby głębszy, bogatszy smak. Użyłam serwatki zamrożonej, którą rozmroziłam na potrzeby sosu. Gotowałam ją razem z przecierem z pomidorów i cebulą około 20 minut, do odparowania części płynu i skoncentrowania smaku.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i z grubsza pokrojoną fasolę. Dodać do wołowiny razem z czosnkiem, kminkiem, chili i bułką tartą. Stopniowo dodawać jajko i wyrabiać, aż masa się zwiąże...
Kilka dni temu zmierzyłam się z koniecznością zrobienia obiadu z niczego, na dodatek czas mnie gonił i trzeba sie było sprężać. Szybki przegląd lodówki i na stole wylądowała ugotowana kasza jaglana (...) i, dość mikrej postury, pieczony pstrąg - sztuk jeden ;) Znalazłam też papryczkę chilli i ostatnią, najostatniejszą cebulkę.