Sałatka z nektarynek i mozzarelli z bazylią i piniolami
Dziwnym trafem zapomniałam o tej sałatce i na blogu pojawia się dopiero teraz, mimo że robiłam ją już jakiś czas temu. Mam nadzieję, że jeszcze gdzieś znajdzie się nektarynki, a jeśli nie, to przepis na następny sezon jak znalazł;) Jest naprawdę nadzwyczajna! Kilka składników (ale za to jakich), 10 minut, a taki efekt. Smakuje świeżo i oryginalnie, jest do tego całkiem sycąca i zdrowa. Zdecydowanie godna polecenia.
Sałatka z nektarynek i mozzarelli
z bazylią i piniolami
- 2 nektarynki
- 250g mozzarelli (light)
- kilka dużych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki pinioli, uprażone
1) Nektarynki pokroić na cząstki i ułożyć na talerzu.
2) Mozzarellę pokroić w kostkę i rozłożyć na nektarynkach.
3) Wymieszać oliwę, ocet winny, sól i pieprz.
4) Liście bazylii podrzeć na kawałki i rozłożyć na wierzchu.
5) Posypać orzeszkami piniowymi i podawać.
Przepis, trochę zmieniony, pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Nicoli Graimes.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 385 kcal