Babeczki żurawinowe z białą czekoladą
Delikatne, słodkie babeczki z suszoną żurawiną polane białą czekoladą z drobinkami pistacji, nie tylko zachwycają smakiem, ale także wprawiają w nastrój zimowo- swiąteczny.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 125 ml skondensowanego słodkiego mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 jaja
- szczypta soli
- 200 g białej czekolady
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g pistacji
- 150 g suszonej żurawiny
Wykonanie:
- Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać dalej do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać mleko i wanilię następnie po jednym jajku oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej 100 g białej czekolady.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem i solą oraz suszoną żurawinę uprzednio namoczoną we wrzącej wodzie i dokładnie odsączoną.
- Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki.
- Formę do babeczek posmarować tłuszczem, wysypać mąką i nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremek.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Zimne polać rozpuszczoną białą czekoladą i posypać drobnymi kawałkami orzechów pistacjowych.
Smacznego ?
na podstawie przepisu: delicious. com au