Proste ciasto z suszoną żurawiną
110 g mąki pszennej
110 mąki kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
5 jajek - oddzielnie białka i żółtka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka skórki startej z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
ok. 180 g suszonej żurawiny
Mąkę (oba rodzaje) wymieszałam w sporej misce z solą i proszkiem do pieczenia.
Masło o temperaturze pokojowej utarłam z cukrem - najlepiej zrobić to mikserem. Następnie dodałam żółtka - jedno po drugim - masa musi być puszysta. Następnie dodałam ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z pomarańczy oraz żurawinę. Na koniec - delikatnie dodałam suchych składników do masy. Wymieszałam dokładnie.
Na koniec dodałam ubite na sztywno białka. Bardzo delikatnie, ale też dokładnie.
Gotową masę przełożyłam do formy - wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na godzinę i 15 minut.