Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen
Jeżeli lubicie tuńczyka, to bardzo polecam ten przepis. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, a smakuje pysznie. My zjedliśmy ją od razu po przyrządzeniu, nawet nie czekaliśmy, aż smaki się przegryza, tak nam smakowała.
Przepis ten znalazłam na stronie SłodkoKwaśny.com.
Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen
Składniki:
- 100g makaronu somen
- 90g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- 3 małe ogórki (najlepiej gruntowe)
- 4 łyżki majonezu
- sól, sos sojowy i świeżo zmielony pieprz do smaku
Do większego garnka wlać wodę, osolić ją i zagotować. Następnie włożyć do niej makaron i ugotować al dente (uwaga! makaron somen gotuje się bardzo szybko). Odsączyć przepłukać zimną wodą i ponownie dobrze odsączyć.
Tuńczyka również dobrze odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki i zalać gorącą wodą, aby usunąć ostry smak. Odsączyć po 5 - 10 minutach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 5 - 10 minut, po czym odsączyć z nadmiaru wody.
Wymieszać razem makaron, tuńczyka, cebulę, ogórki i majonez, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić dobrym sosem sojowym.
Smacznego:)