Czekoladowe ciasto wyjadane łyżeczkami
Ci z Was, którzy śledzą nasz profil na Twarzoksiążce, mogą pamiętać, że jakiś czas temu trochę obkupiliśmy się w książki w Amazonie. Ci zaś którzy nie pamiętają - z jakiegokolwiek powodu - dowiedzą się dzisiaj, że przyszła pora na wypróbowanie przepisu z jednej z nich.
Na pierwszy ogień, Agnieszka wzięła Biblię wypieków Annie Bell, a z niej przepis na - jakżeby inaczej - ciasto czekoladowe. Wybór jak najbardziej trafiony, bo okazało się pyszne i warte polecenia. Spróbujcie koniecznie, bo już sam pomysł żeby ciasto wyjadać z formy łyżeczkami jest intrygujący i ciekawy.
Aga, w pewnym stopniu, oczywiście oryginalny przepis zmodyfikowała, bo na przykład uznała, że cukru jest w nim zbyt dużo. I - jak się później okazało - miała rację, bo ciasto wyszło słodkie w sam raz, a cukru było w nim o połowę mniej niż w oryginale. Użyła też płatków migdałów zamiast całych, ale to już drobniejsza zmiana.
Ciasto najsmaczniejsze jest godzinę po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia też spokojnie się broni.
For English version roll down.
Potrzebne będzie:
- 150 gramów ciemnej czekolady połamanej na kawałki
- 180 gramów miękkiego masła
- 180 gramów cukru pudru
- łyżka goden syrup
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 8 średnich białek jakjka
- 80 gramów płatków migdałowych zmielonych w food procesorze (można też utłuc w moździerzu, jeśli nie macie)
- 50 gramów przesianej mąki
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Warm chocolate dip-in cake
You will need:
- 150 dark chocolate broken into pieces
- 180 soft butter
- 180 icing sugar
- 1 tablespoon golden syrup
- 1 teaspoon vanilla extract
- 8 medium eggs whites
- 80 ground almond flakes
- 50 grams plain flour, sifted
Text: Aga