Gulasz wołowy z dynią

Zdjęcie - gulasz wołowy z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nastał idealny czas na sycące, aromatyczne i niekłopotliwe w wykonaniu dania jednogarnkowe. Nic tak nie zasyci zmarzniętych ludków po długim listopadowym spacerze jak właśnie wyjęty z piekarnika gęsty gulasz. My swój zazwyczaj zjadamy ze świeżo upieczonym chlebem, najczęściej ciabattą, ale z każdym będzie równie pyszny. Oczywiście możecie go pałaszować również z ziemniakami, kluseczkami, makaronem czy polentą, wszystkie te opcje się świetnie sprawdzą...
Zdjęcie - gulasz wołowy z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gulasz wołowy z dynią

  • 1 kg ładnego wołowego
  • 4-5 marchewek
  • 1 mała dynia butelkowa
  • 1 por
  • 700 ml bulionu (wołowy lub warzywny)
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 20 małych pieczarek
  • 10 małych żółtych cebulek lub szalotek
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 ziela angielskie
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • 2 listki laurowe

Mięso pokrojone w kostkę o boku mniej więcej 2 cm obsmażyłam na połowie masła z olejem i zdjęłam na talerz. na tym samym tłuszczu obsmażyłam pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojoną w kostkę dynię, posiekanego w plasterki pora. Kiedy już lekko zmiękły dodałam mąkę i zasmażyłam. Dolałam 500 ml bulionu i całe wino i gotowałam około 15 minut, następnie wrzuciłam mięso i zawinięte w gazę przyprawy, posoliłam i przykryte pokrywką wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny (spokojnie można wtedy iść na spacer). Należy pamiętać, ze wstawiając gulasz do piekarnika płyn powinien zakrywać mięso, a najlepiej żeby było bo 1-2 cm więcej. Po dwóch godzinach dodałam podsmażone na złoto na reszcie masła pieczarki i cebulkę i ponownie wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut. Jeśli płynu jest za mało można dolać pozostały bulion. Po 2,5 godziny gulasz jest idealny. Zapomniałam na początku dodać, że całe danie robiłam w żeliwnym garnku z pokrywką. Dynia daje potrawie fajnej słodyczy.

Przepisy z tych kategorii

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa dyniowo-bananowa
1

Zupa dyniowo-bananowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bułeczki dynie kardamonowo-cynamonowe

Bułeczki dynie kardamonowo-cyn…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym
1

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawam…

food² food²
Food Square

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka