Jabłkowy deser z orzechami laskowymi i sosem toffi
Zabieram się do napisania tego posta już trzy dni, więc w końcu zabrać się muszę :) Kryzys białej kartki...
Takim patentem w ostatni weekend niwelowaliśmy skutki jesiennego braku słońca i paskudnej pogody. A przy okazji udało się trochę przeczyścić spiżarnię, bo ten deser to nic innego, jak przegląd końcówek torebek. Świetny sposób na zagospodarowanie, takich właśnie, często ostatecznie wyrzucanych niewielkich ilości produktów. Warto byłoby na portalach agregujących przepisy stworzyć taką kategorię. Tak żeby można było wybrać przegląd spiżarni, zamiast na przykład obiady.
For English version, roll down... Potrzebne będzie:
- dwie garści orzechów laskowych
- garść suszonych moreli
- garść rodzynek
- 40 ml. rumu
- pół filiżanki brązowego cukru
- 200 ml. śmietany (30%)
- dwa jabłka
Orzechy podpiekamy przez chwilę w piekarniku, tak żeby dało się z nich zdjąć skórkę. Nagie tłuczemy w moździerzu, ale bez przesady. Mają być drobne ale nie pył... Garść moreli zalewamy wrzątkiem. Garść rodzynek rumem. Odstawiamy dopóki nie zmiękną. W tym czasie robimy sos toffi. Pół filiżanki brązowego cukru wsypujemy do rondelka, zwilżamy łyżką wody i karmelizujemy. Nie mieszamy żadnym narzędziem, ewentualnie lekko potrząsamy rondelkiem (jeśli użyjecie jakiejś łyżki, to życzę szczęścia i cierpliwości podczas jej mycia). Kiedy cukier się roztopi dolewamy pół filiżanki śmietany kremówki (30%). Nie panikujcie, bo najpierw zrobi się z tego jeden wielki zlep, ale po chwili da się go rozpuścić. Teraz już można mieszać... gotujemy przez kilka minut a potem odstawiamy. Będzie gęstniał zarówno w trakcie gotowania jak i studzenia.
Jabłka kroimy w ósemki, a potem na cienkie plastry. Wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, dodajemy odsączone i pokrojone w paski morele, a następnie rodzynki razem z rumem. Przesmażamy wszystko przez chwilę dopóki jabłka nie zmiękną. Z reszty śmietany przygotowujemy bitą śmietanę, solidnie ją słodząc i zakwaszając sokiem z cytryny. Na dno słoika wykładamy warstwę owoców, potem warstwę orzechów, którą przykrywamy warstwą bitej śmietany polanej sosem toffi... wszystko widać na zdjęciach....
Przy garach: Tomasz Pstrykała: Aga Tekst: Tomasz
Apple pots with hazelnuts and toffee sauce You will need:
- two handfuls of hazelnuts
- handful of dried apricots
- handful of raisins
- half glass sugar
- 400 ml double cream
- butter
- rum
- boiling water
Text: Aga