Krusztadki z pieczarkami
Kiedy upiekłem paluchy ziołowe ze smalczykiem ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać dalej i rozwinąć spektrum ,upiekłem wytrawne babeczki – krusztadki. Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche , z wyczuwalnym interesującym ziołowym smakiem ,pyszne ciepłe i zimne.
Ciasto. 6-7 łyżek mąki, 8 dag sera twarogowego, 4-5 łyżek smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, Szczypta proszku do pieczenia i soli
Nadzienie. 10 pieczarek, 2 łyżki startego sera, 1 łyżeczka smalczyku, Sól, pieprz do smaku
Przesianą mąkę posiekać nożem ze smalczykiem , zmielonym twarożkiem i proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem małe ,karbowane foremki i upiec w temp.180stop. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Walentynki już tuż, tuż – 14 lutego.
Czy to się komuś podoba ,czy nie 14 lutego jest obchodzony na całym świecie jako „Dzień zakochanych”. Nie jest to wymysł współczesny, chociaż marketingowo na pewno. Obecnie ,w moim przekonaniu ten „miłosny dzień” ma szerokie spektrum. Kocham Cię ,kochajmy się ,odnosi się do wszystkich ,których darzymy sympatią ,nie koniecznie wielką miłością.
Włóżmy swojemu dziecku do śniadaniówki jabłuszko walentynkowe, będzie zachwycone i nie głodne. A koleżanka zza biurka też ucieszy się z takiego dowodu sympatii.