Smażona polenta z parmezanem

  • SKŁADNIKI :
  • * kasza kukurydziana - 150 g
  • * bulion warzywny - 500 ml
  • * masło - 1 czubata łyżka
  • * parmezan - 30 g
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - do smaku
  • * chili - do smaku

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju kasz : gryczana , jęczmienna , jaglana czy też kukurydziana bardzo często goszczą w mojej kuchni w przeróżnej postaci.

Dziś mam dla Was przepis na swoją ulubioną polentę zapiekaną z parmezanem.

Polenta jest włoską potrawą ludową.

Ja zajadam ją w takiej postaci bardzo często – jako zamiennik dla ziemniaków  czy też ryżu.

Podana z gulaszem lub też ulubionym sosem tworzy danie , które na pewno znajdzie wielu zwolenników i niejednego zaskoczy!

Zdjęcie - Smażona polenta z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku gotujemy bulion warzywny.

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Pod koniec gotowania dodajemy masło i starty parmezan.

Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Niewielką blachę / foremkę wykładamy folią aluminiową.

Przekładamy do niej polentę, wygładzamy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do zastygnięcia na ok.1 godzinę.

Po tym czasie szklanką wycinamy krążki / lub kroimy w kostkę i smażymy z dwóch stron na odrobinie masła.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy