Smażona polenta z parmezanem
- SKŁADNIKI :
- * kasza kukurydziana - 150 g
- * bulion warzywny - 500 ml
- * masło - 1 czubata łyżka
- * parmezan - 30 g
- * sól - do smaku
- * pieprz - do smaku
- * chili - do smaku
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju kasz : gryczana , jęczmienna , jaglana czy też kukurydziana bardzo często goszczą w mojej kuchni w przeróżnej postaci.
Dziś mam dla Was przepis na swoją ulubioną polentę zapiekaną z parmezanem.
Polenta jest włoską potrawą ludową.
Ja zajadam ją w takiej postaci bardzo często – jako zamiennik dla ziemniaków czy też ryżu.
Podana z gulaszem lub też ulubionym sosem tworzy danie , które na pewno znajdzie wielu zwolenników i niejednego zaskoczy!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku gotujemy bulion warzywny.
Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.
Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Pod koniec gotowania dodajemy masło i starty parmezan.
Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Niewielką blachę / foremkę wykładamy folią aluminiową.
Przekładamy do niej polentę, wygładzamy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do zastygnięcia na ok.1 godzinę.
Po tym czasie szklanką wycinamy krążki / lub kroimy w kostkę i smażymy z dwóch stron na odrobinie masła.
Podajemy gorące!
Smacznego!