Tym razem, będą to chaczapuri adżarskie w kształcie łódeczek z serem i jajkiem w środku. Ich widok mówi sam za siebie, są wspaniałe! Polecam je szczególnie na śniadanie!
Jak dla mnie, miłośniczki mokrych ciast - jest naprawdę i d e a l n e. Spód, jak w brownie, na wierzchu lekki, czekoladowy mus. Kontrastujące, kwaśne, zimne wiśnie.
Zdrowy koktajl na początek dnia, pyszny i sycący bez dodatku cukru, bardzo często piję koktajle czy też wyciśnięte soki z owoców lub warzyw zwłaszcza rano.
Cynamonowy chlebek do odrywania, który piekłam latem, zainspirował mnie do zrobienia jego wytrawnej, słonej wersji z użyciem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W ten sposób powstała nieco nowatorska, alternatywna wersja dla zwykłego chleba ze smalcem. Chlebek, z którego palcami można odrywać pyszne kromki nie tylko fajnie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dodaje tak wspaniałego aromatu wypiekom.
Naszym kolejnym wyzwaniem pod szyldem „trzy po trzy” było skomponowanie potrawy na bazie sałaty, tuńczyka i fasoli. W sumie składniki od razu narzucają zrobienie sałatki, ale w końcu sałatki też można robić na nieskończenie wiele sposobów.
Czemu, to ciasto nazwano makowcem japońskim ? Nie mam bladego pojęcia. Pod taką nazwą go poznałam i taką nazwę posyłam dalej. Ta, tajemnicza nazwa skrywa, niezwykle ciekawą wersję makowca, makowca z jabłkami.
Ma śliczny, żółto-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje.
Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z serem, szpinakiem sosem Worcestershire i musztardą.
Smakowita pajda urzekła mnie, urzeknie i Ciebie. Wolno pieczona na smalcu roślinnym karkówka w towarzystwie pieczonych warzyw - danie typowo zimowe, krzepiące i dodające energi koniecznej do pokonywania zasp śnieżnych. Dominują aromaty czosnku i rozmarynu, wspaniale uwolnione dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze.
Dziś proponuję przepis na smakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki.
Dziś mam dla Was przepis na swoją ulubioną polentę zapiekaną z parmezanem.
Polenta jest włoską potrawą ludową.
Ja zajadam ją w takiej postaci bardzo często – jako zamiennik dla ziemniaków czy też ryżu.
Podana z gulaszem lub też ulubionym sosem tworzy danie , które na pewno znajdzie wielu zwolenników i niejednego zaskoczy!
Dziś proponuję Wam kaszę jaglaną na słodko: z orzechami i suszonymi owocami oraz z jabłkiem i cynamonem. Propozycje mało czasochłonne, szybkie i bez większej filozofii, za to pyszne i zdrowe.
Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino...