Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami
Smakowita pajda urzekła mnie, urzeknie i Ciebie. Wolno pieczona na smalcu roślinnym karkówka w towarzystwie pieczonych warzyw - danie typowo zimowe, krzepiące i dodające energi koniecznej do pokonywania zasp śnieżnych. Dominują aromaty czosnku i rozmarynu, wspaniale uwolnione dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze. Warzywa i mięso można piec w jednym naczyniu o ile jest odpowiednio duże aby pomieścić całość.
- 1,5kg karkówki
- 5 ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 opakowanie smalcu roślinnego Smakowita Pajda z ziołami
- 5 ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 cebule czerwone
- 2 cebule białe
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Mięso myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu roślinnego, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony do zrumienienia.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pozostały smalec, czosnek oraz 4 gałązki rozmarynu. Przekładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do pieca na cztery godziny. Co pół godziny obracamy mięso.
Dwie godziny przed końcem pieczenia warzywa myjemy i tniemy na kawałki. Przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka łyżek sosu z pieczenia mięsa, sól, pieprz i mieszamy dokładnie. Wstawiamy do piekarnika poziom wyżej.
Po upływie 4 godzin wyjmujemy mięso, piekarnik przełączamy w tryb grilla (na kilka minut aby nie spalić) aby podpiec mocniej warzywa. Mięso kroimy w plastry, dodajemy podgrillowane warzywa.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.