Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami

Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami
Zdjęcie - Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smakowita pajda urzekła mnie, urzeknie i Ciebie. Wolno pieczona na smalcu roślinnym karkówka w towarzystwie pieczonych warzyw - danie typowo zimowe, krzepiące i dodające energi koniecznej do pokonywania zasp śnieżnych. Dominują aromaty czosnku i rozmarynu, wspaniale uwolnione dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze. Warzywa i mięso można piec w jednym naczyniu o ile jest odpowiednio duże aby pomieścić całość.

  • 1,5kg karkówki
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 opakowanie smalcu roślinnego Smakowita Pajda z ziołami
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 cebule czerwone
  • 2 cebule białe
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Mięso myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu roślinnego, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony do zrumienienia.


W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pozostały smalec, czosnek oraz 4 gałązki rozmarynu. Przekładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do pieca na cztery godziny. Co pół godziny obracamy mięso.


Dwie godziny przed końcem pieczenia warzywa myjemy i tniemy na kawałki. Przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka łyżek sosu z pieczenia mięsa, sól, pieprz i mieszamy dokładnie. Wstawiamy do piekarnika poziom wyżej.


Po upływie 4 godzin wyjmujemy mięso, piekarnik przełączamy w tryb grilla (na kilka minut aby nie spalić) aby podpiec mocniej warzywa. Mięso kroimy w plastry, dodajemy podgrillowane warzywa.



Zdjęcie - Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka smakowita z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.




Kategorie przepisów