Ciastka owsiano-bananowe z orzechami i czekoladą
Kolejna porcja owsianych ciasteczek, tym razem wzbogaconych o dodatek orzeszków ziemnych i gorzkiej czekolady. Część płatków owsianych zastąpiłam domowa granolą.....
Doskonałe na śniadanie i podwieczorek, proste i szybkie do przygotowania. Chyba jestem od nich uzależniona............ Składniki:
- 2 duże banany
- 0,75 szklanki granoli
- 1 łyżka sezamu
- 075 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- 0,5 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 80g gorzkiej czekolady
Wykonanie: -Banany rozgnieść, skropić sokiem z cytryny. -Dodać granolę i płatki owsiane . -Połączyć składniki. -Odstawić na ok.5 minut. -Wlać olej, wsypać orzeszki , mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą i wymieszać. -Czekoladę drobno pokroić i dodać do masy, wymieszać. -Łyżką/do lodów/ nabierać ciasto i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Kuleczki lekko spłaszczyć. Piec ok.20 minut w temp.170-180 st.C. Ciasteczka wyłożyć na kratce kuchennej i wystudzić .
Ciastka najlepsze są świeże, choć na drugi dzień smakują równie dobrze.