Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką

Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką



Zdjęcie - Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dziś proponuję przepis na smakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały do lekko pikantnego farszu.
Jest to kolejny przepis przygotowany w ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W tym przepisie wykorzystałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zawartością chrupiących „skwareczek”, idealnych do okrasy knedli.”
Zdjęcie - Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką
(przepis własny)

Składniki na 12 szt:
440g serka śmietankowego
140g mąki
40g kaszy manny
1 jajko
1 duża cebula
1 jabłko
1 niepełna łyżeczka miodu
3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
1 łyżka startych pierniczków
sól
pieprz

Obrać cebulę i jabłko. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na 1 łyżce smalczyku roślinnego. Doprawić solą i pieprzem, dodać miód i starte na tarce do ziemniaków jabłko. Dusić do miękkości
ciągle mieszając. Masa powinna być dość gęsta. Zestawić z ognia i wystudzić.

W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z mąką, kaszą manną, jajkiem i szczyptą soli. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto podsypując nieco mąką. Podzielić na 12 porcji. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć pół łyżeczki farszu, zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypaną mąkę deseczkę.
Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku knedle, opuszczając delikatnie, , najlepiej na łyżce cedzakowej. Gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Roztopić dwie łyżki smalczyku roślinnego i polać knedle. Posypać startymi pierniczkami.
Smacznego!
Zdjęcie - Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów