Pełnoziarniste bagietki cebulowe.
Pieczywo cebulowe bywa bardzo intensywne w smaku. Te bagietki mają subtelny aromat, są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Idealnie komponują się z wędliną i stanowią wyborny dodatek do zup i dań mięsnych, dodając im ostatniego szlifu.
Reszta kawy w kubku jak zwykle zdążyła już ostygnąć. Pochłonięta przeglądaniem porannej poczty i zaległą korespondencją znów straciłam rachubę czasu. Gdybym miała opisać więc swoje codzienne śniadanie, chyba miałabym problem. Wstyd przyznać, ale nie zawsze udaje mi się przygotować posiłek, o którym warto wspominać.
W idealnym świecie budziłby nas zapach świeżutkich bagietek z chrupiącą skórką, a kawa sama nalewałaby się do kubków. Wyobrażam sobie to wszystko… Kwiaty na stole, biały, wyprasowany obrus, promienie słońca opierające się o ścianę i stare radio pokaźnych rozmiarów, z którego wydobywałyby się dźwięki jednego z tych znanych porannych hitów.
Kiedy tylko mogę, staram się jak najbardziej przybliżyć do tego wyobrażenia i choć kawa za żadne skarby nie chce się sama nalewać do kubków, to zapach bagietek do złudzenia przypomina ten wyśniony…
Tym razem padło na bagietki cebulowe. Te z piekarni nie zawsze spełniają moje oczekiwania. Często są zbyt tłuste, ciężkie, a smak cebuli przytłaczający. Ja do „doprawienia” swoich bagietek użyłam Smakowitej Pajdy, smalczyku roślinnego z cebulką i jabłkiem. Smak domowej, słowiańskiej kuchni w zgrabnym pudełeczku… Przyznam, że byłam dość sceptyczna w stosunku do tego produktu, ale Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zupełnie i rozłożyła na łopatki. Walkower – chcąc, nie chcąc, przyznaję… Do złudzenia przypomina tradycyjny smalec z dużą ilością dodatków. Świetnie sprawdził się w kuchni, tylko musiałam go schować za sałatą, by mąż całego nie wyjadł ?
Składniki:
(4 sztuki ok. 30cm dł.)
kcal:1280 B:38 W:221 T:25 (1szt: ok 320kcal)
- 200g mąki pszennej 650
- 100g mąki pełnoziarnistej 1850
- 100ml mleka
- 125ml wody
- 7g drożdży instant
- 20g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże zasypałam cukrem i zalałam 2 łyżkami letniego mleka. Odstawiłam do spienienia.
- Mąki przesiałam do miski, dodałam rozczyn drożdżowy, sól oraz płyny i zagniotłam ciasto. Następnie dodałam tłuszcz i majeranek i wyrabiałam tak długo aż się wchłonął, a ciasto stało się gładkie i elastyczne.
- Przykryłam je folią spożywczą i odstawiłam na 1h do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Podzieliłam na 4 części. Każdą z części zagniatając do środka rozciągnęłam na długie wałeczki. Skręciłam je lekko i niezbyt równomiernie, oprószyłam mąką i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam i odstawiłam na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem bagietek, spryskałam wnętrze piekarnika wodą.
- Bagietki piekłam około 20 minut. Do zarumienienia się skórki.
- Ostudziłam na kratce.
Smacznego!
Przepis na bagietki bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.