Chleb słonecznikowy na zakwasie
Kolejny, pyszny, domowy chleb to mieszaniec na zakwasie. Tak mnie wciągnęło pieczenie chleba, że na razie nie planuję kupować pieczywa w sklepie. No i zakwas kolejny już raz okazał się nie taki straszny. Uwielbiam chleby z ziarnami więc dodałam ziarna słonecznika.
Składniki na zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 140 g mąki żytniej
- 100 g wody
Składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Składniki na chleb:
- szklanka ciepłej wody (250 ml)
- 300 g mąki żytniej, typ 720
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- szklanka ziaren słonecznika (część odłożyć do wysypania formy)
Do miski z zaczynem wlać wodę, wymieszać. Przesiać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić dość luźne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej i wysypanej ziarnami słonecznika formy keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy cala foremka jest już wypełniona ciastem chlebowym, wierzch spryskać oliwą i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 40 min. Wystudzić chleb na kratce.
Smacznego:)