Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb  słonecznikowy na zakwasie

Kolejny, pyszny, domowy chleb to mieszaniec na zakwasie. Tak mnie wciągnęło pieczenie chleba, że na razie nie planuję kupować pieczywa  w sklepie. No i zakwas kolejny już raz okazał się nie taki straszny. Uwielbiam chleby z ziarnami więc dodałam ziarna słonecznika.

Zdjęcie - Chleb  słonecznikowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 140 g mąki żytniej
  • 100 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin.

Składniki na chleb:

  • szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • 300 g mąki żytniej, typ 720
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka ziaren słonecznika (część odłożyć do wysypania formy)

Do miski z zaczynem wlać wodę, wymieszać. Przesiać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić dość luźne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej i wysypanej ziarnami słonecznika formy keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy cala foremka  jest już wypełniona ciastem chlebowym, wierzch spryskać oliwą i  wstawić do nagrzanego do 220  stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 40 min. Wystudzić chleb na kratce.

Smacznego:)

Kategorie przepisów